Britanski glasbenik Paul Di'Anno, rojen kot Paul Andrews, je umrl pri 66 letih. Novico je v imenu njegove družine objavila založba Conquest Music. "Ponosni smo, da smo ga imeli v svoji glasbeni družini. Njegovo legijo oboževalcev prosimo, da nazdravijo v njegov spomin," je zapisala založba in dodala, da je umrl na svojem domu v Salisburyju. Vzrok smrti ni bil naveden.

Prvotni pevec britanske zasedbe Iron Maiden je nastopil na prvih dveh albumih skupine Iron Maiden in Killers ter sodeloval pri uveljavitvi zasedbe kot ključni del novega vala britanskega heavymetala. Leta 1981 ga je zamenjal Bruce Dickinson. Trenutni člani skupine so na družbenih omrežjih zapisali, da so zaradi njegove smrti "globoko užaloščeni".

"Paulov prispevek k zasedbi Iron Maiden je bil ogromen, pomagal nas je postaviti na pot, po kateri kot skupina hodimo skoraj pet desetletij," so zapisali in dodali, da bo njegova prisotnost na prvih dveh albumih tako pri njih kot tudi pri oboževalcih po vsem svetu vedno ostala v lepem spominu. Dodali so, da so zelo hvaležni, da so se v zadnjih nekaj letih spet družili. "Vsaj do pred kratkim je še vedno koncertiral, to ga je gnalo naprej. Vsi ga bomo pogrešali. Počivaj v miru, prijatelj," je še zapisal basist Steve Harris, poroča BBC.

Di'Anno bi moral v okviru svoje zadnje turneje 3. decembra nastopiti v ljubljanskem Orto baru.

Po svetovni turneji leta 1981 so ga vrgli iz skupine ali pa jo je zapustil po lastni volji

Di'Anno, rojen leta 1958 v Chingfordu v vzhodnem Londonu, je kot najstnik pel s številnimi skupinami, obenem pa je delal kot mesar in kuhar. Leta 1977 se je spoprijateljil s Harrisom, ki je iskal pevca za svojo nadobudno metalsko skupino Iron Maiden. Avdicijo je uspešno opravil.

Njihov zvok je bil med vzponom punkrocka anomalija in nastope zunaj Londona so težko dobili. Da bi rešili to težavo in spodbudili posel, so se odločili narediti demoposnetek s tremi skladbami, znan kot Soundhouse Tapes. Ta jim je pomagal pridobiti privržence, saj so po pošti prodali 5000 izvodov. Do leta 1979 so sklenili založniško pogodbo z EMI in začeli snemati svoj prvenec. Čeprav je bila prva plošča sestavljena v naglici, je bila izjemno vplivna in bila je predloga za heavymetal v 80. letih prejšnjega stoletja. Aprila 1980 se je uvrstila na četrto mesto britanske lestvice albumov.

Po svetovni turneji, ki je sledila izdaji drugega albuma Killers leta 1981, so Di'Anna vrgli iz skupine ali pa jo je zapustil po lastni volji. Sam je pozneje priznal, da je zaradi uspeha imel težko obdobje. V času, ko je bil še del skupine, se je ves čas zabaval, vpliv njegovega življenjskega sloga pa "ni bil pošten do skupine, oboževalcev ali do njega". "Že tako ali tako sem imel poseben značaj, takrat pa sem res pretiraval," je za revijo Rock Hard povedal leta 2004 in dodal, da je bil "na drugem planetu, tako kot drugi člani skupine."

Kot je poudaril prejšnji mesec, nikoli ni gojil zamere do skupine ali njegove zamenjave. Prav tako je zanikal govorice, da je bil premalo plačan za svoj prispevek pri prvih dveh albumih zasedbe Iron Maiden, ki sta vključevala soavtorstvo pri ključnih skladbah, kot so Remember Tomorrow, Killers, Sanctuary in Running Free. "Če sem iskren, to ni nikogaršnja zadeva, ampak bil sem zelo dobro plačan," je leta 2022 povedal za Rock Hard.

Prejšnji mesec je izšel retrospektivni album The Book of the Beast

Po odhodu iz skupine Iron Maiden so zasedbe, kot sta Metallica in Pantera, njegov surovi, agresivni vokal navedli kot zelo vpliven. Ostal je v glasbi kot samostojni izvajalec in tudi član skupin, kot so Gogmagog, Battlezone, Praying Mantis in Killers.

Zadnja leta je zaradi resnih zdravstvenih težav nastopal na invalidskem vozičku. Leta 2022 so mu oboževalci pomagali zbrati denar za večjo operacijo kolena na Hrvaškem. Kljub temu se je držal nabitega urnika turnej – v letih 2023 in 2024 je odigral več kot sto nastopov.

Prejšnji mesec je izšel retrospektivni album The Book of the Beast, ki vključuje vrhunce njegove solokariere in dve "predelani" različici pesmi Iron Maiden Tomorrow in Wrathchild. Dokumentarni film o njegovem življenju naj bi izšel konec leta.