Lani je nastopil tudi v Amsterdamu. Foto: EPA
Lani je nastopil tudi v Amsterdamu. Foto: EPA

Kljub temu, da tam ne gostuje prvič, je prihajajoči koncert Chrisa Browna v Južni Afriki bil zelo zaželen. Vstopnice za stadion FNB v Johannesburgu, ki z več kot 94.000 sedeži velja za največjega v Afriki, so pošle v manj kot dveh urah. Povpraševanje je bilo tako veliko, da so dodali še en datum. Njegov sloves torej ni odvrnil vseh.

"Popolnoma sem proti spolno zasnovanemu nasilju in ga obsojam. Menim, da se morajo tisti, ki izvajajo spolno nasilje, soočiti z vso močjo zakona brez izjem ali prizanesljivosti. a naj bom jasna: udeležila se bom Brownovega koncerta, če pride. Ti dve stvari se ne izključujeta," je zapisala nekdanja prorektorica Univerze v Cape Townu Mamokgethi Phakeng in dodala, da je nepošteno namigovati, da nekoga uživanje v koncertu povezuje s preteklim dejanjem izvajalca. Po njeno je "glasba večja od posameznika", bojkot koncerta pa ne bo končal nasilja na podlagi spola v Južni Afriki.

Kljub velikemu zanimanju pa nad njegovim prihodom v državo vseeno niso navdušeni vsi. R & B zvezdnik je zaradi svoje nasilne preteklosti ponekod naletel na odpor. "Ko sem videla novico, da prihaja, sem bila šokirana in globoko razočarana," je dejala Sabina Walter, izvršna direktorica organizacije Women for Change. Skupina, ki se zavzema za pravice žensk in otrok v Južni Afriki, je začela peticijo, da bi Američanu nastop preprečili. Trenutno ima več kot 20.000 podpisov, poroča BBC.

Protesti glede kaznovanja nasilja nad ženskami so pogosti. Foto: AP
Protesti glede kaznovanja nasilja nad ženskami so pogosti. Foto: AP

Da je ministrstvo za notranje zadeve "obsojenemu nasilnežu" sploh podelilo vizum naj bi bilo zaskrbljajoče

S to potezo želijo po besedah Walter poslati "močno sporočilo, da ne bodo tolerirali slavljenja posameznikov z zgodovino nasilja nad ženskami, zlasti v državi, kot je Južna Afrika", ki ima sicer eno najvišjih stopenj femicidov in nasilja na podlagi spola na svetu. "Ko nekdo, kot je Chris Brown, dobi platformo v državi, kjer je raven nasilja na podlagi spola kritična, to pošlje škodljivo sporočilo – da slava in moč prevladata nad odgovornostjo," je poudarila Walter, ki so ji sicer zaradi kampanje celo grozili.

Women for Change sicer zanima, kako je ministrstvo za notranje zadeve lahko "obsojenemu nasilnežu" sploh podelilo vizum. Za Walter je odločitev "skrb vzbujajoča in kaže na napako v sistemu". V skladu z južnoafriško zakonodajo se lahko namreč zaradi prejšnje obsodbe zavrne vizum. Izjeme zaradi "utemeljenega razloga" lahko odobri generalni direktor ministrstva za notranje zadeve.

Walter je obenem poudarila, da ne gre le za ta koncert, ampak splošno spreminjanje situacije v Južni Afriki, kjer bi se za zlorabe končno odgovarjalo, nasilje nad ženskami pa se ne bi nikoli opravičevali, spregledalo ali pozabilo.

Brownu – ta je leta 2009 napadel svoje takratno dekle Rihanno zaradi česar je bil obsojen na pet let pogojne kazni, družbeno koristno delo in svetovanje o nasilju v družini, kasneje pa so ga nasilja obtožili več žensk in moških – je bil pred tem prepovedan vstop v druge države, vključno z Združenim kraljestvom, Avstralijo, Kanado in Novo Zelandijo. Pozneje je sicer nastopil tudi v Veliki Britaniji in drugod po Evropi.