Foto:
Foto:

Skupina, ki je na istem prizorišču nastopila že lani maja, se je v svoji glasbeni karieri proslavila z uspešnicami, kot so "Balada o Pišonji i Žugi", "Hadžija ili bos", "Fikreta", "Zenica bluz", "Dan republike", "Šeki is on the road again" ...

Zabranjeno Pušenje so nastali leta 1980 kot klasični "garažni bend". Šele leta 1984 je zagrebški Jugoton izdal prvi album z naslovom "Das ist Walter", ki je dosegel rekordno prodajo - 100.000 izvodov, čeprav je bila začetna naklada le 3.000 izvodov. Člani skupine so poleg ustvarjanja glasbe realizirali uspešen televizijski humoristični šov "Top lista nadrealista". Leta 1985 so izdali album "Dok čekaš sabah sa šejtanom", dve leti pozneje pa album "Pozdrav iz zemlje Safari". Sledil je album "Male priče o velikoj ljubavi". Poleti 1997 so izdali album "Fildžan viška", ki mu je leto pozneje sledil prvi živi koncertni album Zabranjenog pušenja "Hapsi sve!". Naslednje leto so pripravili album "Agent tajne sile", leta 2000 pa še album "Bog vozi Mercedes". Leta 2004 so izdali album "Live in St.Luis", ki je nastal po koncertiranju skupine po ZDA in Kanadi leta 2002.

Leta 2006 so dokončali "soundtrack" za sarajevski film "Nafaka" v režiji Jasmina Durakovića, kmalu zatem pa so na Hrvaškem, v BiH-u in v Srbiji izdali tudi dolgo pričakovano dvojno zgoščenko "Hodi da ti čiko nešto da". Leta 2008 pa so Zabranjeno pušenje izdali album "Hodi da ti čiko nešto da" tudi za slovensko tržišče.


J. R.