Nirvanin Nevermind - 20 let po izidu ostaja eden izmed mejnikov ameriške sodobne glasbe. Foto:
Nirvanin Nevermind - 20 let po izidu ostaja eden izmed mejnikov ameriške sodobne glasbe. Foto:
Cobain (sredina) je samomor storil pred 17 leti, Dave Grohl (levo) danes suvereno načeluje Foo Fightersom, Krist Novoselic pa je danes bolj kot glasbeno politično dejaven.

Stewart bo dvourni dogodek vodil na satelitskem radiu SiriusXM 24. septembra, pridružila pa se mu bosta še nekdanja nirvanovca Dave Grohl (danes pevec Foo Fightersov) in Krist Novoselic ter Butch Vig, producent kultnega Nevermind.
Kurt Cobain, pevec Nirvane, je storil samomor leta 1994.
Nevermind je bil drugi album slovite ameriške skupine in so ga samo v ZDA prodali v 10 milijonih primerkov. Na njem najdemo tudi največjo uspešnico Nirvane, Smells Like Teen Spirit.

To pa še zdaleč ni edini dogodek ob 20-letnici albuma. SiriusXM bo lansiral tudi "vsenirvanski" kanal, Nevermind Radio, ki bo oddajal med 23. in 28. septembrom.

Lithium v izvedbi Josepha
Nirvana nedvomno še živi v srcih (in radijskih predvajalnikih) številnih - tudi zvezdnikov.
Igralec Joseph Gordon-Levitt (serija Tretji kamen od sonca, filmi Izvor, 500 dni s Summer, Dark Knight Rises) je tako pred kratkim v Seattlu, zibelki grungea, v okviru kreativne organizacije za vzhajajoče avtorje HitRECord nastopil s svojo interpretacijo Lithiuma.
Posnetek si lahko ogledate spodaj.
Sicer pa bo nekdanji Nirvanin basist Krist Novoselic, kot smo že poročali, 20. obletnico izdaje Nevermind proslavil na koncertu v Seattlu, kjer bo odigral celoten repertoar albuma. 19. septembra - točno 20 let po izvirniku - pa bodo izdali "super deluxe" izdajo albuma Nevermind.