Festival poteka že 60 let. Foto: Reuters
Festival poteka že 60 let. Foto: Reuters

Godbe imajo v Srbiji dolgo tradicijo in zgodovino, ki se razteza vse do kraljevega dekreta, ki je leta 1831 vzpostavil vojaški ansambel, skupine glasbenikov pa so prisotne ob najrazličnejših priložnostih – tudi ob rojstvih, porokah in pogrebih.

Mednarodni festival trobentačev so sicer v mestecu na jugozahodu Srbije prvič izvedli leta 1961, takrat so za nagrado zlata trobenta tekmovale le štiri godbe, festivala, ki je posvečen trobilom, pa se je udeležilo zgolj 2500 obiskovalcev. V 60 letih zgodovine festivala, ga je obiskalo kar 15 milijonov glasbenih navdušencev.

Obiskovalci prihajajo z vsega sveta. Foto: Reuters
Obiskovalci prihajajo z vsega sveta. Foto: Reuters

Zvok trobent tako že šestdesetič preplavlja ulice Guče. Kljub povečevanju števila primerov okužb v Srbiji se večtisočglava množica ljudi v majhnem srbskem mestu prepušča ritmom trobent, ki odzvanjajo v rokah glasbenikov v okviru Mednarodnega festivala trobentačev. "Ne moremo ustaviti glasbe, ne moremo prenehati živeti," je dejal Horseco, obiskovalec s Kube, ki je poudaril, da je situacija vsepovsod po svetu enaka, s tem pa se morajo ljudje naučiti živeti.

Upajo, da si bo lokalna ekonomija opomogla

Lani je bil 4-dnevni festival, eden izmed najbolj živahnih srbskih glasbenih dogodkov, ki proslavlja tradicionalno glasbo, zaradi pandemije covida-19 odpovedan, letos pa morajo obiskovalci ob vstopu pokazati potrdilo o cepljenju ali negativen izvid testa na covid-19. "Veliko ljudem je prihod onemogočen, saj vsi ne morejo slediti predpisanim ukrepom za zaščito pred covidom-19," je dejal Josip Kovačević, direktor Centra za kulturo v Guči.

Organizatorji in lokalne oblasti sicer upajo, da bodo kljub zdravstvenim in varnostnim omejitvam prodaja vstopnic in spominkov ter davki, ki jih morajo plačati lastniki restavracij, pripomogli k okrevanju lokalne ekonomije.