Strokovna žirija v sestavi Andrej Karoli, Jernej Vene, Jure Longyka in Igor Bašin je med drugim v komentarju zapisala: 'Zbirka Val je lahko odskočna deska, ni pa pot do zvezd.' Foto: MMC RTV SLO
Strokovna žirija v sestavi Andrej Karoli, Jernej Vene, Jure Longyka in Igor Bašin je med drugim v komentarju zapisala: 'Zbirka Val je lahko odskočna deska, ni pa pot do zvezd.' Foto: MMC RTV SLO

Akcijo Val ima dobro glasbo je Val 202 letos pripravil drugič, skladbe pa so poslušali in izbirali Andrej Karoli, Jernej Vene, Jure Longyka in Igor Bašin, ki so ob objavi končnih izbrancev zapisali še kratek komentar: "Lani smo hoteli dobro glasbo in jo tudi dobili. Spodbuda glasbenicam in glasbenikom k pisanju in igranju izvirne ter raznovrstne popularne glasbe je tudi letos obrodila sadove. Pred vami je nova eskadrilja izvajalcev, nova flota pesmi. Zbirka Val je lahko odskočna deska, ni pa pot do zvezd."

Glasbeni poznavalci z Vala 202 o 15 izbranih skladbah pravijo: "Tokratna kompilacija se šibi pod tršim rokovskim zvokom. Stvarnost je pač takšna, kot je, in ponuja vedno več razlogov za jezo. Vendar ostaja muza Slovenk melanholična romantika. Kar dvanajst pesmi v slovenščini in samo dve v Lingui Inglese pomirita, da se ni treba bati za materni jezik. Še vedno je živ in krepak, vroč in še kako oprijemljiv za pristno izpoved – ljubezensko ali angažirano, ni pomembno!"

"Med petnajstimi glasbenimi imeni so debitanti, taki, ki bi radi opozorili nase ali se še bolj uveljavili, pa tudi že znani obrazi, ki v slogu in brez kompromisov zastopajo svoje delo. Letošnja glasbena bera in na splošno odziv ustvarjalk in ustvarjalcev glasbe na javni poziv nas navdajata z upanjem, da naša skrb za domačo glasbo ne gre v prazno in ni odveč," so še zapisali ocenjevalci.

Izbrane skladbe razpisa že lahko poslušate v programu Vala 202, 4. novembra pa bo izšla tudi plošča - ob tem bodo na Valu 202 pripravili tudi tiskovno konferenco in koncert v CUK Kino Šiška. Nastopili bodo Adijo Kultura, MC Laren, Katarina Juvačič & Dejan Lapanja, Feedback in posebni gostje STRANCI. Dogajanje boste lahko poslušali tudi neposredno na Valu 202.

Spodaj lahko poslušate izbrane skladbe tako, da nanje kliknete.

1. MC LAREN: Delfina
2. KATARINA JUVANČIČ IN DEJAN LAPANJA: Uej uej (Magdalenca)
3. B.A.K.S.: Bil bi raj
4. SPAKE: Marjetica
5. BEATMYTH: Tolerance feat. N'Toko
6. NčØdNč: Dejte mi mir
7. MARTIN RAMOVEŠ BAND: Divji ritem makadama
8. INTIMN FRIZURN: O določeni osebi
9. KET: Odkar te ni
10. THE GHEN: Me
11. SEVERA GJURIN: Ti si moje srce
12. ZADNJI TAXI: Dež
13. BUDLO9i: Kolk rabš?
14. ADIJO KULTURA: Sneg
15. FEEDBACK: Zbogom