Foto: EPA
Foto: EPA

Ameriško združenje glasbene industrije (RIAA), vključno z založbami Sony Music Entertainment, UMG Recordings in Warner Records, je vložilo dve tožbi zaradi kršitve avtorskih pravic proti podjetjema AI Suno in Uncharted Labs (stoji za generativnim modelom umetne inteligence Udio). Ta naj bi svoja modela umetne inteligence usposabljala z nelicenciranimi zvočnimi posnetki založb združenja.

Generativni model Udio stoji za več glasbenimi spletnimi senzacijami, nedavno je to bila skladba BBL Drizzy, ki jo je pred kakšnim mesecem na vrhuncu vrveža okoli prepira med Kendrickom Lamarjem in Drakom, ustvarila umetna inteligenca. Medtem je podjetje AI Suno prejšnji mesec zbralo 125 milijonov dolarjev (dobrih 116 milijonov evrov) sredstev, poroča CNN. Platforma, ki uporabnikom omogoča ustvarjanje pesmi z le nekaj ukazi, se za razvoj besedil in naslovov opira na zdaj že vsem dobro znani ChatGPT.

Izvršni direktor RIAA Mitch Glazier je v izjavi dejal, da so tožbe "potrebne za okrepitev najosnovnejših pravil industrije za odgovoren, etičen in zakonit razvoj generativnih sistemov umetne inteligence in za prenehanje očitnih kršitev Suno in Udio".

Dodal je, da glasbena skupnost že sodeluje z "odgovornimi razvijalci za izdelavo trajnostnih orodij umetne inteligence", ki prepuščajo vajeti v industriji v rokah glasbenikov in tekstopiscev.

Razvrednotenje pravic človeških umetnikov

Aprila je več kot 200 umetnikov, med njimi Billie Eilish, Kacey Musgraves, J Balvin, Ja Rule, Jon Bon Jovi, The Jonas Brothers, Katy Perry, Miranda Lambert in drugi, podpisalo odprto pismo, ki ga je organiziralo neprofitno združenje Artist Rights Alliance. Pismo poziva razvijalce umetne inteligence, tehnološka podjetja, platforme in digitalne glasbene storitve, naj "prenehajo uporabljati umetno inteligenco za kršenje in razvrednotenje pravic človeških umetnikov".

V tožbi zoper generativni model umetne inteligence Udio je navedeno, da generativna orodja lahko pomagajo ljudem pri ustvarjanju in produkciji nove inovativne glasbe, če bodo za orodja razvita z dovoljenjem in sodelovanjem lastnikov avtorskih pravic, poroča CNN.

"A če so razvita neodgovorno, brez upoštevanja temeljne zaščite avtorskih pravic, ta ista orodja grozijo s trajno in nepopravljivo škodo snemalnim izvajalcem, založbam in glasbeni industriji, kar neizogibno zmanjšuje kakovost nove glasbe, ki je na voljo potrošnikom, in omejuje celotno kulturo," dodajajo v tožbi.