Skupino sestavlja pet članov. Foto: Skupina I.C.E.
Skupino sestavlja pet članov. Foto: Skupina I.C.E.

Ime pa smo zbrali šele pred našim prvim koncertom, saj je na plakatu vendarle moralo pisati, kdo nastopa. Tako smo od nekakšnih alternativnih imen in raznih premetank prišli na Renatin vzdevek z Messengerja, Ice.

O izbiri imena.

Na tretji vaji smo bili že bend. Ne duha ne sluha ni bilo več o kakšnem soloprojektu in spremljevalni skupini.

O začetkih skupine.

Najprepoznavnejša članica skupine je pevka Renata Mohorič, sicer pa skupino sestavljajo še Žiga (bobni), Jalen (bas kitara), Matej (kitara) in Tine (kitara). Kot so nam zaupali v pogovoru, je skupina nastala, ko je Renata iskala svoj spremljevalni bend, a so se kmalu ujeli in že na "tretji vaji postali bend". Skupina se je sicer prebila s skladbo Na liniji, iz katere je tudi naslovni citat.

14. marca 2008 so člani izdali svoj prvi album z istim naslovom, Na Liniji, pred kratkim pa so predstavili še najnovejši projekt - uradni videospot za skladbo Živim brez navodil. Zdaj, pravi Renata, so v fazi "intenzivnega zbiranja idej za drugo ploščo".

Več o skupini si preberite v intervjuju, spodaj pa si lahko ogledate tudi dva videospota skupine z Mojega spleta.


Skupina I.C.E. obstaja že od leta 2005. Kako ste se člani sploh našli in kako ste izbrali ime?
Naša pevka Renata se je takrat pripravljala na soloprojekt. Začrtana smer glasbe je bila predvidoma pop-rock, zato je razmišljala o spremljevalnem bendu. Prek skupnega prijatelja smo se našli in že na drugi vaji debatirali o tem, da bi vseeno poskusili narediti kak avtorski komad. Na tretji vaji smo bili že bend. Ne duha ne sluha ni bilo več o kakšnem soloprojektu in spremljevalni skupini (smeh).

Ime pa smo zbrali šele pred našim prvim koncertom, saj je na plakatu vendarle moralo pisati, kdo nastopa. Tako smo od nekakšnih alternativnih imen in raznih premetank prišli na Renatin vzdevek z Messengerja, Ice. Seveda smo morali zadevo malce zasoliti in vpeljati še pikice, z namenom, da ljudje vseeno poskušajo najti kakšno razlago. To ugibanje je ponavadi zelo zabavno - za nas in za tiste, ki to poskušajo. Do zdaj smo naleteli na kar nekaj zelo zanimivih ...Naša razlaga pa je preprosta: I. C.an't E.xplain. Se pravi, če mi ne moremo pojasniti, si stvar lahko vsak razloži po svoje. Kakšna svoboda! A ne? (smeh).

V kakšno glasbeno zvrst uvrščate svojo glasbo?
Žanrsko bi prvo ploščo uvrstili v kitarski pop ali pop-rock. Se pa s tem uvrščanjem ne obremenjujemo, saj tudi sami poslušamo zelo raznoliko glasbo in nam je pri skladbi pomembno predvsem to, da jo začutimo in da skozi njo lahko nekaj sporočimo.

Širni Sloveniji ste postali znani s skladbo Na liniji. Kako danes slišite to pesem?
Lahko rečemo, da se nam po vsem preigravanju in poslušanju ta skladba (če izbiramo med do zdaj izdanimi) še vedno zdi najbolj karakterna in zanimiva.

Kdo vam piše glasbo in besedila? Jih ustvarjate sami?
Na prvem albumu je glasba splet našega skupnega dela, razen ene skladbe, katere avtor je Franci Zabukovec. Nastala je še v času Renatinih solopodvigov.

Pred kratkim ste posneli videospot za skladbo Živim brez navodil. Se na obzorju kaže še kakšen projekt?
V načrtu za zdaj ni nobenih posebnih projektov, razen intenzivnega zbiranja idej za našo drugo ploščo.

Je pesem Živim brez navodil nastala na podlagi vaših osebnih izkušenj? Tudi vi kdaj živite brez navodil, ali je to le tisto, k čemur stremite?
Besedilo je nastalo z namenom, da tako poslušalce kot tudi nas opominja na to, da smo po večini sami odgovorni za to, kar se nam dogaja v življenju. Se pravi, da lahko, če nekaj hočemo, to tudi dosežemo, ne glede na ovire, ki jih imamo pred seboj. Zanimivo pa je, da ravno naše misli predstavljajo glavne ovire, ki marsikdaj nastanejo kot posledica določenih družbenih norm, zato poskušamo s tem besedilom pri poslušalcu (pa tudi, če le za kratek čas) vzbuditi občutek prvinskega zaupanja vase in v svoje sposobnosti. Če to pri komu obrodi sadove, je naš namen dosežen (smeh).

Drugače pa seveda - tudi sami stremimo k temu, vendar pa pravijo, da je 'pridigati' vedno lažje, kot nekaj dejansko storiti in živeti. Dejstvo je, da takrat, ko smo na odru ali ustvarjamo, dejansko živimo svoje sanje oz. živimo brez navodil, vendar pa pridejo trenutki, ko tudi mi preveč razmišljamo o določenih vprašanjih, ki nas bolj ovirajo, kot pa nam koristijo. Tako tudi nas čaka še veliko dela na osebni ravni, če želimo v tem pozitivnem duhu v prihodnosti še bolje funkcionirati.

I.C.E. - Kje si zdaj?

I.C.E. - Na liniji

I.C.E. - Živim brez navodil

Ime pa smo zbrali šele pred našim prvim koncertom, saj je na plakatu vendarle moralo pisati, kdo nastopa. Tako smo od nekakšnih alternativnih imen in raznih premetank prišli na Renatin vzdevek z Messengerja, Ice.

O izbiri imena.

Na tretji vaji smo bili že bend. Ne duha ne sluha ni bilo več o kakšnem soloprojektu in spremljevalni skupini.

O začetkih skupine.