Tudi Cindy Lauper je bila del promocijskih videov iz leta 1982, ko so takratne pop- in rockzvezde vzklikale slogan
Tudi Cindy Lauper je bila del promocijskih videov iz leta 1982, ko so takratne pop- in rockzvezde vzklikale slogan "I Want My MTV" in pozivale mlade Američane, naj spodbudijo krajevne kabelske operaterje, da novi glasbeni program uvrstijo v svojo ponudbo. Foto: MTV
Beavis and Butt-Head.
Leta 1993 je na zaslone prišel legendarni šov Beavis and Butt-Head. Foto: MTV
Kurt Cobain
Leta 1989 je nastala danes zelo pogrešana oddaja MTV Unplugged. Foto: MTV

"Ladies and gentlemen, rock'n'roll!" (Dame in gospodje, rock'n'roll!) je pred 30 leti John Lack, ki je ob posnetku vzleta rakete Apollo 11 in poleta na Luno, pozdravil začetek predvajanja MTV-ja.

Čeprav je MTV nekoč postavljal mejnike v glasbi, je danes slika precej drugačna. Vprašanje, ki si ga družno postavljajo komentatorji, medijski analitiki in glasbeni poznavalci, je: Kam je šla glasba? Videe, ki so na novo definirali tovrstno umetnost, so zamenjali vpogledi v domove slavnih.

Več o tem si lahko preberete v članku MTV, kaj se je zgodilo s tabo (z glasbo)?, ob praznovanju 30. obletnice pa se spomnimo lepših dni MTV-ja.

Prvi videospot na MTV-ju
Pa začnimo na začetku. Prvi videospot, ki je bil predvajan, je bila pesem skupine The Buggles, z ironičnim naslovom Video Killed A Radio Star. Program se je prvi dan končal s pesmijo Carouselambra, legendarnih Led Zeppelin. Medtem so se vrteli še izvajalci, kot so Pat Benatar, Rod Stewart, The Who, Cliff Richard, The Pretenders, Todd Rundgren, Styx in drugi.

Drugi zgodovinski dogodek je predstavljalo tudi premierno predvajanje 15-minutnega videa Thriller, ki ga je 1983 ustvaril Michael Jackson in je veljal za prvo združevanje glasbenega videospota in filma.

Leto dni pozneje je sledil danes legendarni, takrat pa kontroverzni nastop Madonne, ko je na MTV-nagradah nastopila s pesmijo Like A Virgin.

Leta 1989 je nastala MTV-jeva 'unplugged' ('izštekani') serija, ki je iz nekaj najbolj spoštovanih izvajalcev zmamila nekaj najintimnejših nastopov, ki so se vpisali v glasbene anale. Nepozabni so bili, denimo, The Cure, Lauryn Hill in Oasis. Serija pa nam je dala tudi enega morda najboljših akustičnih albumov vseh časov: Nirvanin 'MTV Unplugged In New York'.

Evropski in regionalni MTV
Evropska MTV-različica je svojo zgodbo zapisala 1. avgusta 1987 iz studia v Amsterdamu, pozneje pa so produkcijo preselili v London. Prvi videospot, ki je bil predvajan na evropskem MTV-ju, je pesem Money For Nothing britanske skupine Dire Straits. Od leta 2005 pa lahko spremljate tudi regionalni MTV, kjer lahko gledate oddaje, kot so MTV TakeOver, MTV Express, Hitorama, Okus znanih in MTV premiera.