Jan je odraščal v Škofji Loki, zdaj pa že več let živi na Obali. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Jan je odraščal v Škofji Loki, zdaj pa že več let živi na Obali. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Jan, ki je začel igrati kitaro že kot petleten deček, ima umetnost v genih - njegova mama Dora je namreč slikarka, čopič pa je prva izbira tudi njegovega brata Domna Slane.

Sicer pa ima Jan za seboj kar nekaj let glasbenega izobraževanja. Po končani nižji glasbeni šoli v Škofji Loki je bil sprejet na Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani, kjer je študiral kitaro pri profesorju Tomažu Šeguli. Že v srednji šoli je imel skupino Interaction jazz group in sodeloval s člani skupine Quatebriga ter z Big bandom RTV Slovenija. Pri 18 je dobil štipendijo za Berklee College of Music v Bostonu in dveletni študij kitare, aranžiranja, produciranja in petja končal v le enem letu. Po vrnitvi v Slovenijo je nadaljeval študij še na celovškem glasbenem konzervatoriju.

Glasbenik je v tem času posnel tri albume: Jan Plestenjak, Gremo v kino in Pogrešal te bom, pozneje pa jih je izdal še sedem, in sicer Morje (1997), Amore mio (1999), Jan (2002), Solo (2003), Do raja (2005), Soba 102 (2007) in album uspešnic Klasika (2009).

Skratka, v 17 letih svojega glasbenega ustvarjanja je Jan Plestenjak postregel s takšnimi in drugačnimi uspešnicami. Da si malo osvežite spomin, vam ponujamo nekaj njegovih najbolj znanih skladb, ki smo jih našli v zakladnici RTV-jevega arhiva.


Naj stvari so tri

Pogrešal te bom

Dal ti bom vse

Morje

Misli na mene

Pozabljena

Ker te ljubim

Latino

Amore mio

Dež naj pada

Bolezen

Pride pride dan

Sedem let nazaj

Lolita

Si OK?

Jan Plestenjak in Lara Love: Soba 102

Jan Plestenjak in Eva Moškon: Iz pekla do raja