Na naslovnici albuma Is This It v lateks orokavičena roka počiva na goli ženski zadnjici. Foto: RCA
Na naslovnici albuma Is This It v lateks orokavičena roka počiva na goli ženski zadnjici. Foto: RCA

Na drugem mestu je debitantska plošča (danes že nekdanje) skupine The Libertines, ki sta jo vodila razvpiti Pete Doherty in Carl Barat, z naslovom Up the Bracket iz leta 2002, prvo trojico pa zaokroža album XTRMNTR zasedbe Primal Scream.

Casablancas: "To je popolnoma noro!"
Is This It, ki ga zaznamujeta distorzični zvok in zamegljeni glas Juliana Casablancasa, je bil eden najbolj kritiško opevanih albumov leta, v katerem je izšel - 2001. Plošča z uspešnicami, kot sta Last Nite in Someday, ima že kar razvpito naslovnico, na kateri v lateks orokavičena roka počiva na goli ženski zadnjici.

Casablancas je o "vrhovnem" položaju svoje zasedbe povedal: "To je popolnoma noro! Super se mi je zdelo, ko sem slišal za to. Ampak - ali to pomeni, da je bilo to dobro glasbeno desetletje ali slabo? Ne vem, zelo slabo presojam lastno glasbo. Snemanje albuma je bilo zabavno. Bilo je naporno, razburljivo." Dodal je še: "Nočem, da me zanese, a sem prekleto navdušen nad sabo."

Leto 2002 je na lestvici najbolje zastopano, saj je takrat izšlo kar osem izmed "top 50" albumov desetletja: med njimi so izdelki skupin Interpol, The Streets in Queens of the Stone Age.

Glasovali tudi Radiohead in Arctici
Med tistimi, ki so glasovali za najboljših 50 albumov zadnjega desetletja, so bili tudi člani skupin, kot sta Radiohead in Arctic Monkeys, pa producenti in vodje založb. Urednica NME-ja Krissi Murison je povedala: "To je dokončen seznam največjih albumov prvega desetletja novega tisočletja, saj so ga sestavili vsi, ki so pripomogli k temu, da je bila glasba v tem desetletju genialna."

V spodnjih videoposnetkih si oglejte po eno pesem z vsakega od najboljših desetih albumov po izboru žirije revije NME.

The Strokes - Is This It

The Libertines - Up The Bracket
Primal Scream - XTRMNTR
Arctic Monkeys - Whatever People Say I Am, That's What I'm Not
Yeah Yeah Yeahs - Fever To Tell
PJ Harvey - Stories From The City, Stories From The Sea
Arcade Fire - Funeral
Interpol - Turn On The Bright Lights
The Streets - Original Pirate Material
Radiohead - In Rainbows