Rolling Stones ne nameravajo nehati delati plošč in hoditi na turneje. Foto: EPA
Rolling Stones ne nameravajo nehati delati plošč in hoditi na turneje. Foto: EPA
Mick Jagger in Keith Richards
Vsega skupaj so izdali 22 studijskih albumov v Angliji in 24 v ZDA. Foto: EPA

Mick Jagger in Keith Richards sta bila prijatelja že iz otroških let. Kmalu so se Richardsovi preselili, a usoda je hotela, da se njune poti zopet križajo. Srečala sta se na vlaku in začela pogovarjati o glasbi. Kmalu Mick Keitha povabi v svojo skupino in zgodba se začne.

Prvič sta Richards in Jagger skupaj nastopila v nekem lokalu v Devonu in na začetku so si za opremo morali izposojati denar od staršev. Skupaj z Brianom Jonesom so se odločili, da bodo postali najuspešnejša angleška blues skupina z imenom Rolling Stones.

Zasedba se je na začetku večkrat premešala. Brian je postajal vse težavnejši, zato sta vodenje prevzela Mick in Keith, ki sta del skupine ves čas. Že več kot 30 let pa ju spremljata tudi kitarist Ronnie Wood in bobnar Charlie Watts.

Najprej so postali priljubljeni v Angliji, kjer so tekmovali z Beatli. Za razliko od zadnjih pa so Rolling Stonesi kmalu začeli uporabljati drznejši videz porednih fantov, saj so ugotovili, da kopija ne bi bila uspešna. Tako so kmalu osvojili tudi Ameriko in preostali svet.

Pestra in produktivna kariera
Vsega skupaj so izdali 22 studijskih albumov v Angliji in 24 v ZDA, leta 2004 so v glasbeni reviji The Rolling Stones osvojili četrto mesto največjih ustvarjalcev vseh časov, ista revija jih je uvrstila tudi na deseto mesto lestvice Billboardovih 100 najboljših ustvarjalcev vseh časov.

Znani tako po svojih uspešnicah kot po razvratih so zadnjo turnejo izpeljali med letoma 2005 in 2007. Pojavila so se ugibanja, a za zdaj je potrjeno, da Rolling Stones ne nameravajo odnehati. Mick je v intervjuju leta 2007 dejal: "Prepričan sem, da bodo The Rolling Stones počeli še več stvari, več albumov in več turnej, nimamo namena nehati, zares. Kar se mene tiče, sem prepričan, da bomo nadaljevali."

Pesmi iz prvega albuma:
Route 66
I Just Want to Make Love to You
Honest I Do
Mona (I Need You Baby)
Now I've Got a Witness
Little by Little
I'm a King Bee
Carol
Tell Me (You're Coming Back)
Can I Get a Witness
You Can Make It If You Try
Walking the Dog

Route 66