Ke$ha daje konceptu popskladb nov okvir. Foto: EPA
Ke$ha daje konceptu popskladb nov okvir. Foto: EPA
Taylor Swift
Slavo je pevka pridobila z nastopi na podelitvi nagrad CMT Music Awards in na finalni oddaji America's got talent. Foto: EPA
Taylor Swift
Leta 2008 je bila nominirana za grammyja v kategoriji za najboljšo novinko, vendar nagrade ni dobila. Leta 2009 je kot najmlajša izvajalka v zgodovini nagrad akademije za kantriglasbo osvojila nagrado za album leta. Foto: EPA
Katy Perry
Katy bolj kot zaradi svojega petja oblega strani rumenih medijev zaradi nedavne poroke z voditeljem Russellom Brandom. Foto: EPA
Pink
Pevka Pink se za nekaj mesecev poslavlja od koncertnih odrov. Foto: EPA
Lady Gaga
Gaga bo očitno burila duhove še naprej ... Foto: EPA

Znotraj še enega dovršenega poppaketa, ki je zavit z ekscentrično zapisanim naslovom pesmi, živahno elektro-popovsko produkcijo, pod katero se je podpisal sam producent Dr. Luke, se skriva odziv na nedavni dvig samomorilnosti med homoseksualnimi najstniki in Ka$hinimi sovrstniki (sama šteje 23 let), je poročal ameriški časnik New York Times (NYT).
"Srče parajoče je," je komentirala nedavne aktualne dogodke pevka, ki je zaslovela s skladbo z njenega prvenca Animal, o ščetkanju njenih zob z viskijem (Tik Tok). Svoj zadnji skoraj tri in pol minutni avdioizdelek je imenovala za himno vsem tistim, "ki se ne čutijo sprejeti v družbi zaradi svoje spolne usmeritve".

V času nenehnega prepiranja na ravni zakona glede vojaškega načela "ne sprašuj, ne povej"in porok med istospolnimi porokami; nadlegovanju mladih homoseksualcev v šolah; jezi nad uporabo šal o homoseksualcih igralca Vinca Vaughna v predstavitvenem videu za film The Dilemma; so skladbe z vrhov poplestvic postale sredstvo za jasno izražanje podpore homoseksualnih pravic, so ugotavljali na NYT.

Ke$ha skupaj s še nekaterimi novodobnimi princesami popa predstavlja novi val mladih (heteroseksualnih) pevk, ki ponujajo celi generaciji gejevskih oboževalcem, ki iščejo svojo identiteto v času turbolentnih in zmedenih kulturnih sporočil novi "soundtrack".

Z grammyji nagrajena pevka Taylor Swift, ki po incidentu na lanskoletnih podelitvah glasbenih nagrad MTV v očeh novinarjev ne more ubežati senci Kanyeja Westa, se na pridružuje Ke$hinem boju s singlom Mean, ki je napovedal izid albuma Speak Now. Gre za bluegrass različico proti nasilniškem obnašanju.

Še ena v druščini "bork" je tudi pevka v veselem pričakovanju Pink. Njen novi single Raise your Glass, ki je vključen na njen album največjih uspešnic, prav tako obravnava podobne teme.

Pevka, ki je svetovno slavo užila, ko je v skladbi razlagala, kako je uživala v poljubljanju dekleta Katy Perry, se tematike loteva na singlu Firework iz albuma Teenage Dream.

Novemu trendu pa se ne upira niti sam sinonim razvpitosti in izzivanja Lady Gaga. Za naslednje leto napoveduje izid skladbe Born This Way, ki naj bi po besedah Eltona Johna iz intervjuja v reviji Entertainment Weekly izjavil, da bo zagotovo opravil s homoseksualno himno Glorie Gaynor I Will Survive.

Ke$ha in ostale poppevke pa danes samo nadaljujejo dolgoletni boj, ki so ga začeli izvajalci, kot so Gloria Gaynor (I Will Survive), Diana Ross (I'm Coming Out), Village People (YMCA), Frankie Goes to Hollywood (Relax), Bronski Beat (Smalltown Boy), Christina Aguilera (Beautiful) in ostali …

"Zanimivo je, ker se zdi, da je takšna homoseksualna zavednost in odprtost do družbenega problema, prihaja naravnost v glave poslušalcev," je za NYT gledal na nov trend Jake Shears, pevec skupine Scissors Sisters. "Če bo spolna usmerjenost članov naše skupine, ostalih izvajalcev ali kogar koli postala manjši problem, potem v redu. Ampak, kaj če je to samo nova modna muha. Kaj se bo zgodilo, ko bo šla homoseksualnost iz 'mode'," se sprašuje Shears.