Pevec je znan tudi zaradi svojega videza - brazgotin na obrazu, ki so posledica kožne bolezni. Foto: EPA
Pevec je znan tudi zaradi svojega videza - brazgotin na obrazu, ki so posledica kožne bolezni. Foto: EPA
Seal in Heidi Klum
Precej pozornosti je Seal usmeril nase tudi zaradi poroke s supermanekenko Heidi Klum. Foto: EPA

Pevec, rojen 19. februarja 1963 v Londonu kot Sealhenry Olumide Samuel, je svojo kariero zgradil na staromoden način: skozi superiorno pisanje besedil, izpopolnjeno produkcijo ter disciplino in predanost, ki mu je pomagala, da je preživel v glasbeni industriji. Pozornost predvsem nežnejšega spola si je poleg glasu izboril tudi zaradi svojih korenin, gre namreč za mešanico nigerijskih, brazilskih in afro-karibskih korenin. To pa se kaže tudi v njegovi glasbi, ki je mešanica različnih žanrov in motivov.

Na odre je prvič stopil pri 11 letih. Kilometrino je nabiral v Aziji in se nato leta 1990 vrnil v Anglijo, kjer se je povezal s producentom Trevorjem Hornom. Svoj debi je imel v Los Angelesu. Album je dosegel 3,5 milijonsko prodajo.

Leta 1992 je na podelitvi nagrad BRIT pometel s konkurenco, potem ko je kot po tekočem traku osvajal nagrade za album Seal 1991. Še več naklonjenosti si je pridobil leta 1994 s svojim drugim albumom Seal 1994. Do podelitev nagrad grammy leta 1995 je bilo ime Seal že uveljavljeno ime v svetu glasbe, kar mu je prineslo nagrade v kategoriji plošča leta, pesem leta in najboljša popvokalna izvedba.

Pevec in manekenka - zakon, ki traja
A ne samo glasbena kariera, veliko pozornosti javnosti je pridobil tudi na račun njegove poroke s supermanekenko Heidi Klum, potem ko se je leta 2003 ločila od direktorja Renaulta Flavia Briatoreja in naznanila, da pričakuje njegovega otroka. Leto pozneje je Seal zaprosil za njeno roko in leta 2005 sta si obljubila večno zvestobo na eni izmed mehiških plaž. Vsako leto par obnovi svoje zaobljube v krogu svojih prijateljev in družine. V zakonu so se jima rodili trije otroci Henry Günther Adeola Dashtu Samuel (rojen 12. septembra 2005), Johan Riley Fyodor Taiwo Samuel (rojen 22. novembra 2006) in Lou Sulola Samuel (rojen 9. oktobra 2009).