Soundgarden veljajo za eno najpomembnejših skupin s seattelske glasbene scene 80. in 90. let in za 'ustanovitelje' glasbene smeri, ki je pozneje postala znana kot grunge. Pomembno so vplivali tudi na razvoj neodvisne seattelske založbe Sub Pop. Foto:
Soundgarden veljajo za eno najpomembnejših skupin s seattelske glasbene scene 80. in 90. let in za 'ustanovitelje' glasbene smeri, ki je pozneje postala znana kot grunge. Pomembno so vplivali tudi na razvoj neodvisne seattelske založbe Sub Pop. Foto:
Chris Cornell
Chris Cornell je marca lani oboževalce šokiral z albumom Scream, ki ga je ustvarjal skupaj s producentom hip hopa Timbalandom. Tudi odzivi kritikov so bili slabi. Foto: EPA

Pevec Chris Cornell je novico o ponovni združitvi na prvi dan novega leta objavil na Twitterju. "12-letnega premora je konec in šola se spet začenja. Vpišite se zdaj," je Cornell pozval oboževalce kvarteta, ki je razpadel leta 1997. Zasedba je sicer nastala leta 1984, v 13 letih delovanja pa je prodala 20 milijonov albumov.

Govorice o ponovni združitvi so bile glasne vse lansko leto - in očitno so bile utemeljene, ugotavljajo pri reviji Spin. Že marca lani so kitarist Tim Thayil, basist Ben Shepherd in bobnar Matt Cameron (ki je sicer tudi "redno zaposlen" pri Pearl Jamih) na odru zaigrali tri pesmi skupine Soundgarden - Nothing to Say, Spoonman in Hunted Down -, namesto Cornella, ki je bil v tistem času bolj zaposlen s svojim "katastrofalnim" soloizdelkom, pa je takrat na odru stal pevec Tad Doyle.

Oktobra so se vsi štirje člani zbrali v zaodrju koncerta Pearl Jamov v Los Angelesu, Cornell se je na odru celo pridružil Eddieju Vedderju in drugim za izvedbo pesmi Hunger Strike, uspešnice iz leta 1991, ki so jo ustvarili kot člani zasedbe Temple of the Dog ("superskupina" grungea je nastala kot poklon umrlemu pevcu zasedbe Mother Love Bone, Andrewu Woodu).

Koncerti - da, snemanje - mogoče
Omenjeni koncert je očitno sprožil pravo združitev in Soundgarden že načrtujejo turnejo za letošnje leto. Po poročanju Billboarda naj bi se pogajali tudi za nastope na več večjih festivalih tako v ZDA kot v tujini. Pri turneji bodo upoštevali Cameronove dolžnosti pri skupini Pearl Jam, ki ima že napovedane koncerte za pomlad in poletje. Novic o tem, ali bodo posneli kaj nove glasbe, še ni, a Cornell menda že dlje časa govori o zbirki največjih uspešnic in/ali kompletu, v katerega bi vključili tudi še neslišane studijske posnetke.

Cornell, ki se ponaša z glasom z razponom štirih oktav in obvlada posebno tehniko "vocal belting" - gre za izvabljanje močnih visokih tonov iz glasilk -, je sicer oboževalce razburil marca lani, ko je na police prišel njegov soloalbum Scream, pri katerem je sodeloval s producentom hip hopa Timbalandom. Pred tem je skupaj s tremi člani skupine Rage Against The Machine sodeloval pri veliko bolje sprejetem projektu Audioslave.

Ikone seattelske scene
Soundgarden še danes velja za eno najpomembnejših zasedb s seattelske rockscene, ki so jo označevali kot grunge. Iz albuma v album so nadgrajevali svoj zvok in veljali za eno izmed tehnično najbolj dovršenih zasedb, ki so delovale v tistem času v Seattlu.

O bogati dediščini in pomenu skupine je v intervjuju leta 2007 Cornell povedal: "Mislim, da smo Soundgarden delali najboljše plošče na tistem prizorišču, in to rečem z distanco in pogledom od zunaj. Mislim, da smo bili najbolj drzni in eksperimentalni, premikali smo meje žanra in na to sem resnično ponosen." Prav zato naj bi oklevali glede ponovne združitve, saj niso želeli uničiti ikonične podobe te pomembne skupine. Očitno so zdaj le zbrali pogum ...

Spodaj si oglejte izbor pesmi skupine Soundgarden.

Rusty Cage

Outshined
Jesus Christ Pose
Black Hole Sun
Spoonman
Burden In My Hand