Kipca za najboljši skladbi sta pristala v rokah Marka Vozlja in Rudija Bučarja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kipca za najboljši skladbi sta pristala v rokah Marka Vozlja in Rudija Bučarja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
BilBi
Najbojše besedilo sta napisala zakonca Stermecki - Gregor in Maja oz. BilBi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Anika Horvat in Lado Leskovar
Horvatova je domov odnesla nagrado za najboljšo interpretacijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Samo Budna
Najboljši debitant je postal Samo Budna. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Dirigent je namreč med proslavljanjem pozabil, da bi moral pravzaprav stati na dirigentskem prostoru, in uprizoril nepozabni "šprint" do svojega delovnega mesta sinočnjega večera. Ob tem pa je popestril dogajanje v zaodrju.

"Moški izvajalci imajo vedno svoj šarm. Tukaj smo imeli dva res zelo različna izvajalca, zelo čustvena. Enega res bolj romantičnega, mehkejšega in Marka, zelo energičnega in strastnega. Mislim, da je to zelo zanimiv izid, in sem zelo vesela za njiju," je zmagi Marka Vozlja in Rudija Bučarja pokomentirala debitantka na festivalu BilBi, ki je domov z možem Gregorjem Stermeckim odnesla nagrado za najboljše besedilo po izboru strokovne žirije.

"Zagotovo bo to dobra iztočnica, da moja glasba postane prepoznavna tudi drugod," je nagrado stroke komentiral Rudi Bučar, sicer stari znanec festivala. Leta 2009 je namreč prispeval svoj avtorski delež k zmagovalni skladbi po mnenju stroke Samo ti v izvedbi Anike Horvat.

Stara znanka festivala - zgovorna Primorka - tudi letos ni odšla domov praznih rok. Potem ko je že dvakrat v preteklosti zapela zmagovalno skladbo po presoji strokovne žirije (Samo ti leta 2009 in Modro nebo leta 2006). Tokrat je bila presrečna, da si ji nagrade ne bo treba deliti. "V interpretaciji po mojem mnenju nekega dne ni več pomembno, kako poješ, ampak da poveš neko zgodbo," je razmišljala Horvatova.

Kje bodo pristale skladbe letošnje Popevke?
Slovenska popevka pa že vrsto let predstavlja neke vrste odskočno desko za nove skladbe domačih popizvajalcev. In prav nič drugače ne bo letos, če sodimo po odgovorih favorita občinstva in najboljšega debitanta po mnenju stroke. "V bistvu zdaj vidim, da je," je v smehu priznal Samo Budna. "Zame je (skladba dobra odskočna deska za predvajanje po radijskih postajah, op. a.), ker se mi zdi, da je skladba, ki sem jo predstavil na Slovenski popevki, primerna za festival. Saj ... takšni so kriteriji, saj je izbrana med več sto prijetih skladb," je menil Vozelj.

Stroka je tako izbrala svoje zmagovalne popevke, občinstvo svojo, a šele čas bo pokazal, katera izmed predstavljenih dvanajstih skladb letošnje Popevke se bo pridružila zakladnici nepozabnih in brezčasnih uspešnic, ki jih je v letih ponudil ta festival.

Kaj vse so po končanem izboru še povedali zmagovalci večera, pa si lahko ogledate spodaj.