Kićo Slabinac se je rodil v Osijeku, Slovenci pa ga najbolj poznamo po pesmi Zbog jedne divne crne žene. Foto: Screenshot: Youtube
Kićo Slabinac se je rodil v Osijeku, Slovenci pa ga najbolj poznamo po pesmi Zbog jedne divne crne žene. Foto: Screenshot: Youtube

Krunoslav Kićo Slabinac bo namreč kot posebni gost konec aprila nastopil na velikem tamburaškem koncertu v Hali Tivoli, na katerem se bo pridružil najboljšim slavonskim tamburaškim skupinam, saj je tudi sam Slavonec - zaljubljen v svoj dom -, ki je vedno trdil: "Tamburaško glasbo imam v genih!" S pesmijo Tvoj dječak je tužan je leta 1971 predstavljal tudi Jugoslavijo na Evroviziji, nato je nekaj let je živel v ZDA, po vrnitvi v domovino pa se je posvetil slavonski narodni glasbi in njenim znamenitim bečarcem.

Lani je njegove oboževalce močno zaskrbelo za njegovo zdravje, saj je zaradi možganske kapi končal v bolnišnici, vendar si je povsem opomogel, zato bo 21. aprila zvečer stal ob boku najbolj priljubljenih hrvaških tamburaških skupin, ki se jim bodo na odru pridružili tudi slovenski gostje Tamburaški orkester KUD Oton Župančič iz Artič pri Brežicah in še eno znano ime slavonske glasbe - Ćiro Gašparac.

Na odru bodo stali tudi člani zagrebške tamburaške skupine Gazde, ki so se podpisali pod balado Još i danas zamiriši trešnja, ki si jo je nato izposodil tudi pokojni Toše Proeski; pa Najbolji hrvatski Tamburaši iz Županje, ki so nekoč slišali na ime Zlatni Dukati; iz Đakova bodo prišli Dyaco in Slavonske lole; iz Požege Bekrije; iz Kutjeva pa se bodo v Ljubljano pripeljale Garavuše - skupina, ki jo sestavljajo sama dekleta.

V spodnjih videoposnetkih smo zbrali nekaj pesmi nastopajočih izvajalcev, da bi vam že danes pričarali vzdušje, ko se zvoki tamburic razlegajo čez slavonsko ravnico, medtem ko se v senci slive reže kulen in toči "rakija".


GAZDE - Još i danas zamiriši trešnja


GAZDE - Ja pijem da zaboravim


NAJBOLJI HRVATSKI TAMBURAŠI (ex ZLATNI DUKATI) - Vranac



NAJBOLJI HRVATSKI TAMBURAŠI (ex ZLATNI DUKATI) - Andrija Čordaš


SLAVONSKE LOLE - Sve je ona meni


SLAVONSKE LOLE - Kad procvatu jabuke


BEKRIJE - Garavušo garava


GARAVUŠE - Mala garava



DYACO - Donesite dobrog vina


ĆIRO GAŠPARAC - Da sam imo šaku dukata


KIĆO, ŠIMA in ĆIRO - I kad umrem, pjevat će Slavonija


KIĆO SLABINAC - Zbog jedne divne crne žene