Flogging Molly so se vrnili v Ljubljano po dveh letih. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Flogging Molly so se vrnili v Ljubljano po dveh letih. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Ob vnovični vrnitvi so sicer člani skupine postregli z nekaterimi manjkrat izvedenimi skladbami na svojih koncertih in se poklonili folkpevcu Petu Seegarju, ki je populariziral ukulele v kulturi ameriške folkglasbe, in pustil velik pečat na skupini. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Flogging Molly znova napolnili prizorišče Katedrale Kina Šiška. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

"To postaja že stalnica, kajne, Ljubljana," je zbrane nagovoril pevec in kitarist Dave King. Brez odmevnejše promocije je Flogging Molly uspelo preseči povpraševanje po prvotnem prizorišču, kjer bi morali nastopiti - na letnem vrtu Gale Hale. Zato so se preselili v bolj vroče zavetje velike dvorane Kina Šiške, kar je najbolj na svoji koži občutil prav prvi glas skupine: "Vam je vroče? Jaz jih štejem 52! Popijte malo več piva," se je šalil King.

Komunikacija in udarni keltski ritmi so bili tisto vezivo, ki je držalo polno dvorano ves čas na nogah in v gibanju. King je ob prihodu le dvignil svoj plastični kozarec piva in nazdravil ob Screaming at the Wailing Wall.

Kino Šiška je v valovih dvigovala ozračje, kjer se je punkrokerska podoba sedemčlanske skupine nadgrajevala s harmoniko Matta Hensleyja, flavto in violino Bridget Regan, mandolino in ukulelami Boba Schmidta. Prav ta glasbila pa so tista, ki jim pomagajo pri ustvarjanju značilnega folkzvoka. Ta se recimo izkaže ob sodelovanju ukulel in violine pri Drunken Lullabies in Devil's Dance Floor s kombinacijo flavte in harmonike. Za neprekinjen tempo pa so skrbeli Nathen Maxwell na baskitari, George Schwindt na bobnih in Dennis Casey na kitari.

Domačnost keltske zabave
Ameriško-irski punkrockerji delujejo kot družina (flavtistka in violinistka Bridget Regan je tudi poročena s Kingom) in prav ta občutek domačnosti povleče obiskovalce v skupinsko ustvarjanje koncertnega ozračja.

Večer norčij, kjer niso izostale niti šale na račun majic z motivi AC/DC, zbranih in Kingovih predelav besedila z vložki, "I'm going on the high way to hell", so kronali z bisom, kjer niso izostale The Seven Deadly Sins in podobne. Če potegnemo črto: pivo je letelo po zraku, roke so bile iztegnjene proti stropu in obiskovalci so se lahko predali 'stage divingu'. Ogrevanje na prihajajoči Punk Rock Holiday je za nami.

Več utrinkov s koncerta pa si lahko pogledate spodaj.