Interpol - večno mračnjaški. In od newyorškega kvarteta ne bi pričakovali (ali si želeli) nič drugega. Foto: Založba
Interpol - večno mračnjaški. In od newyorškega kvarteta ne bi pričakovali (ali si želeli) nič drugega. Foto: Založba
Njihov zadnji album, Our Love to Admire, je ponudil pesmi, kakršne so Heinrich Maneuver, No I in Threesome in Pioneer to the Falls.

Newyorški postpunk revival indiekvartet je svoj zadnji album, kritiško hvaljeni Our Love To Admire, izdal leta 2007, leta 2008 pa smo jih lahko zadnjič videli skupaj na koncertnih odrih.
Interpolov skrivnostni frontman Paul Banks je nato lani pod imenom Julian Plenti izdal soloalbum, ki ga je pospremil tudi s koncertno turnejo, bobnar Sam Fogarino je izdal nov album s svojim bendom Magnetic Morning, basist Carlos D pa je bil deklica za vse (režiser, igralec, komponist) v filmu My Friends Told Me About You.
Vsi ti stranski projekti so sprožili govorice, da je skupine, ki je veljala za najboljše naslednike kultnih Joy Division in ki je v dobrem desetletju obstoja izdala tri albume, konec.
Album do konca leta
To, kot vse kaže, ne drži, saj naj bi najhitreje poleti, najpozneje pa proti koncu leta izšel njihov četrti, za zdaj še neimenovani album, ki ga napoveduje singel Lights, temačna in trpeča pesem, ki jo tako neločljivo povezujemo z Interpolovim zvokom kot krojene obleke z njihovo zunanjo podobo.
Skoraj šestminutni singel se začne z donečim kitarskim uvodom in Banksovim ledenim, robotskim vokalom: "Show me the ways to meet my desires with some grace … What if I never break? That's why I hold you near!"
In tisti "res preplavljajoč" glavni kitarski del, ki ga je obljubljal kitarist Daniel Kessler? Spet je tu in to v polnem učinku. Njegovi trzajoči, ambientalni rifi se gradijo do vrhunca, sledi pa bendovska mišična ritem sekcija, ko Fogarino in Carlos D udarita z odrezavim dance beatom. Je zlovešče in rahlo joydivisionovsko - klasični Interpol, torej, piše NME.

Novi singel Lights lahko brezplačno poslušate na uradni strani Interpola, Interpolnyc.com.

Ogrevali bodo pred U2-ji
Ampak kaj pa preostanek albuma? Lani decembra je Banks dejal, da lahko oboževalci pričakujejo "elegantno, orkestralno kvaliteto" novih pesmi. "Carlos se je povzdignil na popolnoma nove ravni nore sofisticirane instrumentacije," je obljubil frontman. "Je izjemno atmosferično, a v moji glavi zveni zelo drugače," je dodal Banks.
"Kar smo delali, je res korak naprej in preprosto zelo drugače in zelo sproščeno glede na naše preteklo delo, a meni osebno prav gotovo ne zveni kot kar koli, kar smo kdaj posneli."
Skupina je v sporočilu za javnost oboževalcem obljubila, da so Lights prva pesem v vrsti drugih, ki jih bodo izdali v prihajajočih mesecih. "Premikamo se. Hočemo vam pokazati nekaj. In ne pozabite se vrniti nazaj na stran. V kratkem bomo objavili pomembne informacije in datume." Novi album Interpolovci snemajo v Londonu in New Yorku.
Poleg zagotovil o novem albumu in objave singla Lights ta teden so Interpol še dodatno razveselili vse svoje privržence, ko so pred kratkim za to poletje najavili šest datumov, ko bodo nastopili kot predskupina U2-jev.
K. Sajovic (po NME)