Njihove najnovejše pesmi so nastajale na različnih koncih sveta. Foto: EPA
Njihove najnovejše pesmi so nastajale na različnih koncih sveta. Foto: EPA
Keane
Bralci revije Q so leta 2008 dva albuma zasedbe Keane, Hopes and Fears in Under the Iron Sea, izbrali med najboljše britanske albume vseh časov. Med 20-erico najboljših so bili z dvema izdelkoma poleg njih zastopani še The Beatles, Oasis in Radiohead. Foto: EPA

Čeprav je Davidu Cameronu uspelo sesti na premierski stolček in z Downing Streeta 10 "pregnati" laburista Gordona Browna, se glasbena rock trojica iz Battla še ni potolažila.

Tim Rice-Oxley, Tom Chaplin in Richard Hughes so bili namreč zgroženi, ko so slišali, da so torijci njihovo uspešnico Everybody's Changing uporabili za privabljanje glasov volivcev - in to brez njihovega dovoljenja.

Cameron rad prisluhne njihovi glasbi
Bobnar Richard Hughes je tako jasno in glasno povedal, da svojega glasu ni namenil konservativcem: "Še vedno smo prepričani, da bi bilo od politikov zelo prijazno in vljudno, da bi preverili pri nas, ali nam je prav, da uporabijo našo pesem. Zato nisem glasoval zanje."

Keane so dodali, da jim je stranka sicer poslala pismo, v katerem je pojasnila, da predvajanje njihove glasbe "ni bilo v nobenem primeru namenjeno podpori predvolilne kampanje Davida Camerona". "Sporno" skladbo je bilo mogoče slišati ob enem izmed Cameronovih nastopov, ko je ta prišel na oder, saj naj bi bil novopečeni britanski premier veliki oboževalec njihove glasbe.

Uspeh za uspehom
Kljub temu zapletu pa se trojica te dni lahko sprehaja naokoli z nasmeški na obrazu. Njihov album Night Train se je namreč v nedeljo, že po prvem tednu izdaje, zavihtel na sam vrh britanske lestvice albumov. Na drugem in tretjem mestu sta se znašla albuma pevca Plan B The Defamation of Strickland Banks in Lady Gaga Remix.

Keane so novi album izdali le 18 mesecev po svojem zadnjem izdelku Perfect Symmetry, na katerem je bila tudi skladba Spiralling. Tako omenjeni album kot njihova prejšnja dva Hope and Fears (2004) in Under The Iron Sea (2006) sta osvojila sam vrh britanskih lestvic.

Hughes je dejal, da so za nove skladbe navdih našli med svetovno koncertno turnejo, predvsem v Južni Ameriki.

Everybody's Changing

Spiralling

Somewhere Only We Know