Fantje zvoke izvabljajo le iz tolkal in pihal. Ne uporabljajo kitar niti klaviatur. Foto: MMC RTV SLO
Fantje zvoke izvabljajo le iz tolkal in pihal. Ne uporabljajo kitar niti klaviatur. Foto: MMC RTV SLO
YBBB in Moveknowledgement v Kinu Šiška

Youngblood je ena izmed skupin, ki jih je bolje poslušati v živo kot na posnetku, ali, kot so jih ocenili v The London Times: "Če boste v tem desetletju v živo poslušali le en bend, naj bo to Youngblood Brass Band."

Američani iz Wisconsina so skupino ustanovili leta 1995, ko so bili še v srednji šoli. Takrat so bili poznani kot One Lard Biskit Brass Band, leta 1998 pa so si nadeli obstoječe ime. Od takrat pa se je nekoliko preoblikovala tudi skupina. Danes jo predstavlja devetčlanski ansambel, katerega člani prihajajo iz celotnih ZDA.

Devet članov zasedbe navdih za ustvarjanje glasbe črpa iz tradicionalnih godb na pihala iz New Orleansa. V svoje pesmi dodajajo primesi džeza, punka, hip-hopa in improvizacije. Fantje poskušajo preseči tradicionalne okvirje godb na pihala. Za svojo zvrst glasbe, ki je nekaj čisto posebnega, so tako ustvarili tudi novo ime Riot Jazz.

YBBB predstavljajo tudi svojo lastno založbo Layered Music, ki ima pogodbo za mednarodno distribucijo z založbo. Layered Music je podružnica kolektiva Layered Arts, ki so ga ustanovili sami. Ta organizacija deluje kot neodvisna založba za glasbeno, literarno in notno produkcijo, snemalni studio in forum za enakomisleče umetnike, študente in poučevalce.
Nastopili so že v več kot ducat državah in na nekaj uglednih glasbenih festivalih (Roskilde, Lowlands, Pukkelpop, Glastonbury, Womad ...). Radi pa nastopajo tudi v zasebnejšem vzdušju klubov ali manjših dvoran. Tako so se očitno dobro počutili tudi v dvorani Kina Šiške, saj je njihova pozitivna energija dosegla vsak njen kotiček.

Moveknowledgement znova na odrih
YoungBlood so s svojimi ritmi spravili v gibanje vse obiskovalce, ki so jih pred njimi ogreli že domači glasbeniki hip-hop/funk/rock/dub/jazz/experimental fuzije Moveknowledgement. Novomeščani so se po večmesečnem kreativnem premoru vrnili na koncertne odre. Tudi oni se že od začetka gibljejo med različnimi žanri, na koncertu pa so predstavili nekaj novih skladb.

P. S.

YBBB in Moveknowledgement v Kinu Šiška