Sodelovanje s Siddharto pri skladbi Voda/Male roke je bila lani ena najbolj predvajanih skladb. Foto: RTV SLO
Sodelovanje s Siddharto pri skladbi Voda/Male roke je bila lani ena najbolj predvajanih skladb. Foto: RTV SLO
Dan D
Dan D sestavljajo Tomislav Jovanovič - Tokac, Dušan Obradinovič - Obra, Marko Turk - Tučo, Boštjan Grubar in Andrej Zupančič. Foto: MMC RTV SLO

Ena najbolj cenjenih glasbenih zasedb pri nas je svoj zadnji album Katere barve je tvoj dan na police trgovin poslala že "daljnega" leta 2004. To je bil njihov najuspešnejši izdelek do zdaj, s katerega je poslušalcem v ušesa zlezlo kar nekaj pesmi, med drugim Plešeš, Počasi, Čas, Roke in Voda, ta album pa jim je prinesel tudi kopico nagrad. Zato so njihovi oboževalci že nestrpno čakali njihov nov izdelek - in končno so ga napovedali.

Dan D bodo tako v kratkem radijskim postajam v poslušanje ponudili prvi singel Jutranja, ob tem pa bo sledila tudi kratka klubska turneja. "V klubih ni blefiranja, nimaš se kam skriti, ljudje te gledajo tako v obraz kot pod prste in vsaka napaka se sliši," Dolenjci odgovarjajo na vprašanje, zakaj so se odločili za manjše odre, "na katerih ni usmiljenja."

Na turneji (nastopili bodo v Novem mestu, Ljubljani, Celju, Novi Gorici, Murski Soboti ter na Vrhniki in Ravnah) bodo opravili deset koncertov - na vsakem bo drugačen repertoar, konec novembra pa bo sledil vrhunec - izid dolgo pričakovane nove plošče, ki je trenutno še na "obdelavi" v Nemčiji.

Več o njej so člani Dan D-ja zaupali MMC-ju.

Ste že izbrali naslov novega albuma?
Ne, za zdaj je še brez naslova.

Ali boste za pesem Jutranja posneli tudi videospot?
Še ne vemo, o videospotu še tečejo pogovori z režiserjem Klemnom Dvornikom.

Se na plosšči obeta tudi kakšno sodelovanje s slovenskim ali tujim glasbenikom?
Tokrat je album zastavljen kot celota, nastala v precejšnji izolaciji in zato duetov na albumu ne bo. Sicer imamo zanimive ideje o mogočih sodelovanjih, ki pa jih bomo najbrž uresničevali šele v naslednjem letu.

Oglejte si zadnji videospot skupine Dan D za predelavo pesmi Lep dan za smrt.

V kratkem se odpravljate na miniturnejo, kdaj pa bo sledila "prava" turneja po Sloveniji? Boste morda pokukali tudi v tujino?
Prava turneja zaenkrat ni na tapeti, saj je pričakovati, da bomo po izidu albuma redno nastopali po Sloveniji, predvsem v decembru. Miniturneja v oktobru in novembru pa bo namenjena pretežno predstavitvi novega albuma in zato pričakujemo, da bodo v manjših klubskih prostorih na svoj račun prišli ravno glasbeni sladokusci. O tujini trenutno ne premišljujemo, saj nam je v tem trenutku najbolj pomembno končati delo z albumom. Glede na navdušenje tujih producentov pa te možnosti ne izključujemo.

A. P.