Na sanremski oder se vrača legendarna Rita Pavone. Foto: EPA
Na sanremski oder se vrača legendarna Rita Pavone. Foto: EPA

Zmagovalec bo znan v soboto zvečer, festival pa še pred začetkom dviga prah ‒ tudi v politiki.

Na odru gledališča Ariston se bodo tudi letos zvrstili pevci za vse okuse. Med uveljavljenimi je tu Rita Pavone, ki je v Sanremu debitirala že leta 1972, ostareli rocker Piero Pelu, tu sta nedavna zmagovalca Raphael Gualazzi in Francesco Gabbani, tu so popevkarji iz zlate sredine, kot sta Marco Masini in Irene Grandi. Med novinci pa omenimo raperja Juniorja Callyja, ki razburja zaradi odkrito nasilniških besedil.

Polovico popevk bomo prvič slišali zvečer, drugo polovico v sredo. V četrtek se bodo pevci predstavili s priredbami sanremskih klasik, v petek in soboto pa znova s tekmovalnimi skladbami.

Voditeljica Sanrema Francesca Novello je dekle motociklističnega zvezdnika Valentina Rossija. Foto: AP
Voditeljica Sanrema Francesca Novello je dekle motociklističnega zvezdnika Valentina Rossija. Foto: AP

Seksistične besede voditelja

Voditelj prireditve bo letos znan obraz televizijskih kvizov Amedeo Sebastiani, bolj znan pod vzdevkom Amadeus. V preteklih dneh je razburil s seksističnim komentarjem svoje sovoditeljice, manekenke Francesce Novello, češ da zna podpirati "pomembne moške tako, da ostane korak za njimi".

Gostov iz tujine v spremljevalnem programu ne bo, saj pri organizatorju prireditve, javni radioteleviziji RAI, letos varčujejo. Zato pa bosta vsak večer nastopila priljubljeni komik Fiorello in mednarodni zvezdnik Tiziano Ferro.

Leta, ko je med sanremskim festivalom politika potihnila, so mimo. Vodja italijanske opozicije Matteo Salvini, ki se je lani opredelil proti zmagovalcu Mahmoudu zaradi njegovih polovično egiptovskih korenin, je štiri milijone svojih spletnih sledilcev pozval k bojkotu festivala, saj da so prireditelji "že odločili, da bosta zmagala politična korektnost in levičarstvo".