Måneskin so izrazili upanje v 'svetlo prihodnost'. Foto: Reuters
Måneskin so izrazili upanje v 'svetlo prihodnost'. Foto: Reuters

Italijanski rokerji, zmagovalci Evrovizije leta 2021, so svojim oboževalcem prek družbenih omrežij sporočili, da zaradi razmer v regiji ne morejo oboževalcev obvestiti o tem, kje in kdaj jih bodo znova lahko videli. Zasedba je morala že januarja odpovedati koncerte v nekaterih evropskih mestih, ker so v državah veljali strogi protikoronski ukrepi glede števila ljudi na glasbenih prireditvah.

"Čeprav vas želimo obvestiti o podrobnostih tako evropske kot italijanske turneje od marca naprej, v teh napetih razmerah v Evropi in na svetu to žal ni mogoče. Bolj kot kadar koli smo blizu vsem ljudem, ki jih je prizadelo divjanje vojne. Želimo pokazati solidarnost vsem, ki trenutno trpijo zaradi spopadov v Ukrajini, in pozivamo, naj se to dogajanje čim prej konča. Skupaj s tem upanjem si želimo tudi, da bomo kmalu znova začeli nastopati. Ko se bo vrnil mir. Zahvaljujemo se vam za potrpežljivost in razumevanje. Verjamemo, da bo prihodnost svetla," so zapisali.

Podpora Ukrajini med glasbeniki

Oglasili so se tudi številni drugi glasbeniki. Stevie Nicks iz zasedbe Fleetwood Mac je dejala, da je "njeno srce zlomljeno", Alex Kapranos, član zasedbe Franz Ferdinand, pa se je poklonil "odprtim in toplim prebivalcem Kijeva". Solidarnost z Ukrajino so med drugim izrazili tudi Miley Cyrus, Yungblud in Elton John.

Louis Tomlinson, Nick Cave, Green Day in Franz Ferdinand so ob tem tudi odpovedali predvidene nastope v Rusiji. Tomlinson bi moral julija nastopiti tako v Kijevu kot v Moskvi. "Molimo, da se ta norija čim prej konča," je ob obvestilu, da odpoveduje koncerte v Rusiji, zapisal Nick Cave. Tudi skupine Killers julija ne bo mogoče videti na festivalu Park Live v Moskvi, kjer je udeležbo odpovedal tudi Iggy Popp.

O odpovedi koncertov v Rusiji sta svoje oboževalce obvestili tudi skupini AJR in Health.