'Skoraj polovica glasbenikov iz prve desterice je na sceni že tako dolgo, da bi se lahko pojavili na albumu Nazaj v prihodnost,' so zapisali pri Forbesu. Foto: EPA
'Skoraj polovica glasbenikov iz prve desterice je na sceni že tako dolgo, da bi se lahko pojavili na albumu Nazaj v prihodnost,' so zapisali pri Forbesu. Foto: EPA
Beyonce in Jay-Z
Parček, ki mu v glasbeni industriji ni para. Foto: EPA

Revija Forbes, ki pogosto objavlja takšne in drugačne sezname, povezane z zaslužkom, je presodila, da so U2 med junijem leta 2009 in 2010 s prodajo vstopnic za koncertno turnejo 360° in najrazličnejših spominkov in predmetov s svojim imenom v žep pospravili kar 130 milijonov dolarjev, s čimer so postali najbolje plačani glasbeniki.

Marca leta 2008 so sicer podpisali 12-letni dogovor s podjetjem Live Nation, ki naj bi bil vreden okoli 60 milijonov dolarjev in s katerim je omenjeno podjetje dobilo nadzor nad sponzorji, spletno stranjo in predmeti z znakom U2.

Gori, doli, naokoli po svetovnih mestih
Zadnji album Ircev z naslovom No Line on the Horizon je izšel 27. februarja lani, njihova obsežna turneja s polnim imenom U2 360° Tour pa je prvi koncert doživela 30. junija. V enem letu so prekrižarili Evropo in Severno Ameriko, v letošnjem letu pa so napovedali dodatne koncerte na stari celini. "Čez lužo" se bodo vrnili leta 2011, saj so morali zaradi Bonove poškodbe hrbta, ki jo je konec maja staknil na vajah, odpovedati celotno ameriško in kanadsko turnejo. Evropski "dodatek" pa bo doživel premiero šestega avgusta v Torinu.

Za Glastonbury napisali posebno pesem
Bono in druščina bi morali konec junija nastopiti tudi na velikem festivalu Glastonbury v Angliji, a jim je namero preprečil poškodovani pevec. Takrat je veliki dobrodelnež Bono svojim oboževalcem sporočil: "Moje srce je zlomljeno. Res smo si želeli priti na Glastonbury in narediti nekaj posebnega - za ta festival smo celo napisali novo pesem."

Po prisilnem počitku pa je skupina v četrtek na svoji spletni strani objavila videosporočilo z naslovom "Vračamo se". "Lahko sedim, lahko stojim, lahko se premikam, počutim se močnega in samozavestnega," je dejal Bono, ki se je oboževalcem tudi opravičil "za vse težave, ki so jih imeli zaradi njegove poškodbe pri nakupu vstopnic, rezervacijah hotelov in potovalnih načrtih".

Že preverjena imena
Nazaj k Forbesovemu seznamu. Na drugem mestu največjih zaslužkarjev so se znašli AC/DC, sledijo pa Beyonce - njen mož Jay-Z je prav tako v deseterici, Bruce Springsteen in Britney Spears.

Prvo deseterico sestavljajo:
1. U2 - 130 milijonov dolarjev
2. AC/DC - 114 milijonov dolarjev
3. Beyonce Knowles - 87 milijonov dolarjev
4. Bruce Springsteen - 70 milijonov dolarjev
5. Britney Spears - 64 milijonov dolarjev
6. Jay-Z - 63 milijonov dolarjev
7. Lady Gaga - 62 milijonov dolarjev
8. Madonna - 58 milijonov dolarjev
9. Kenny Chesney - 50 milijonov dolarjev
10. Black Eyed Peas in Coldplay - 48 milijonov dolarjev