Zasedba Joker Out je prejela zlato piščal za novinca leta. Foto: Jan Pirnat
Zasedba Joker Out je prejela zlato piščal za novinca leta. Foto: Jan Pirnat

Novinci leta Joker Out

Za novinca leta so bili nominirani Luka Basi, Manca Berlec, Bombyx Lori, John F. Doe, Joker Out, Lumberjack, Eva Pavli. Nagrado so prejeli Joker Out.

Zasedba je ob prejemu nagrade poudarila, da se je glasbeno prizorišče v letu 2019 močno razvijalo in da so sicer veseli, da so izstopali, da pa so tudi drugi nominiranci delali zelo dobro.

Ker tu je vse tako lepo skladba leta

Za najboljšo skladbo leta 2019 so bile nominirane: Absurdno lepa (Voranc Boh), Adam in Eva (Mi2), Boli me k (Dan D), Eden tisti (Lumberjack), Gola (Joker Out), Ker tu je vse tako lepo (Koala Voice), Meta (Luka Basi), Najini koraki (2B), Še zorijo jagode (Gušti). Zlato piščal je prejela zasedba Koala Voice. To je sicer njihova druga zlata piščal, prejeli so jo že za izvajalca leta. O načrtih za naprej so pojasnili, da bo izšel film z vsaj eno njihovo skladbo, dogovarjajo se tudi za sodelovanje v eni gledališki predstavi, hkrati pa ustvarjajo tudi nov material.

Glasbeniki leta Dan D

Dve zlati piščali je letos prejela skupina Dan D. Foto: Marko Alpner
Dve zlati piščali je letos prejela skupina Dan D. Foto: Marko Alpner

2B, Luka Basi, Dan D, Fed Horses, Hamo & Tribute 2 Love, Koala Voice, Zala Kralj in Gašper Šantl, Lumberjack, Magnifico in Žan Serčič. Nagrada je šla v roke zasedbe Dan D.

Na vprašanje, katere glasbenike bi morali uvrstiti na seznam predvajanja, so izpostavili denimo Matter in MRFY, poudarili pa, da je trenutno na sceni veliko odličnih glasbenikov.

Tudi album leta za Dan D

V kategoriji album leta so bili med nominiranci 4K (Hamo & Tribute 2 Love), ID20 (Siddharta), Knjiga pohval in pritožb (Dan D), Luka Basi (Luka Basi) in Spremembe (Fed Horses). Nagrada je šla v roke Dan D. Album Knjiga pohval in pritožb je nastajal na koncertih v "placu" zasedbe, ki ga je v osmih mesecih obiskalo več kot 1000 obiskovalcev, zaradi česar je album tudi njihov, svoj pečat pa so mu dali še trije producenti – Žarko Pak, Jernej Kržič in Robi Bulešič.

Album je izšel v dveh delih – oktobra 2018 kot USB-napovednik Milo za drago, ki ga je obdajal kos mila, marca 2019 pa še kot Knjiga pohval in pritožb z zgoščenko in knjižico.

Zasedba je nagrado za album leta že prejela, in sicer leta 2015 za album DNA D.

Nagrada za življenjsko delo Marku Breclju

Zlato piščal za življenjsko delo je prejel Marko Brecelj.

Nagrado za življenjsko delo je prejel Marko Brecelj. Foto: BoBo
Nagrado za življenjsko delo je prejel Marko Brecelj. Foto: BoBo

Brecelj je v nekaj manj kot 50 letih kariere objavil samostojni album Coctail, ki ga številni še danes štejejo za najboljši slovenski kantavtorski album v Sloveniji. Znan je tudi po rokovski skupini Buldožer, v kateri je bil pisec večine besedil in glavni pevec. Leta 1991 je prevzel vodenje Mladinskega kulturnega, socialnega in multimedijskega centra v Kopru ter ustanovil Društvo prijateljev zmernega napredka. Leta 2019 je prejel tudi Ježkovo nagrado.

V kategoriji In memoriam so se v sklopu podelitve letošnjih zlatih piščali poklonili glasbenikom oziroma glasbenim ustvarjalcem, ki so nas leta 2019 zapustili. To so bili: Amalija Božič, Janez Brancelj, Vinko Cverle, Janez Dolenc, Emil Glavnik, Gojko Kenda, Urban Koder, Tine Lesjak, Ivan Malavašič, Stane Mancini, Djuro Penzeš, Frančiška Požek, Miroslav Slana, Dušan Šandrić, Miro Tomassini, Jože Vučko, Janez Zmazek – Žan.

Nagrade pripeljali kar na dom

Glasbeno leto 2019 je ponudilo zanimiv nabor domače ustvarjalnosti, ki so jo člani strokovne akademije, sestavljene iz različnih profilov strokovnjakov iz glasbe, medijev, organizacije dogodkov, kulture in civilne družbe, skrbno prerešetali in pripravili nabor nominirancev in nagrajencev.

Akademija glasbenih strokovnjakov je tokrat že petič razglasila nagrajence. Pet nagrajencev je v sklopu posebnega spletnega prenosa v skladu s trenutnimi razmerami razglasil Juš Milčinski, ki je s snemalcem Markom nagrajencem zlate piščali dostavil kar na dom.

"Prav vsem ustvarjalcem gredo poklon in čestitke, da so ustvarjalni v težkih časih za glasbeno industrijo, v časih, ko so na pohodu strah, nestrpnost, negotovost, jeza in razdvojenost, pogojeni s pandemično situacijo in aktualno neodgovorno politiko. Čeprav se zdi, da količina posnete domače glasbe in njene uporabe na radijskih postajah iz leta v leto upada, pa je nedvoumno, da raste kakovost izdelkov, da so koncerti domačih glasbenikov zaželeni in dobro obiskani," so ob podelitvi povedali v društvu Zlata piščal.

Strokovnjaki z različnih področij

Nagrade zlata piščal podeljuje akademija, sestavljena iz glasbenih urednikov, novinarjev, specialistov, producentov, organizatorjev glasbenih dogodkov, intelektualcev s področja kulture in drugih v glasbeno sceno vpetih strokovnjakov. Nabor kandidatov sestavljajo baze skladb in albumov izvajalcev kolektivne organizacije IPF. Vsak član akademije lahko ponujeni nabor poljubno razširi s svojimi predlogi, pri čemer mora izhajati iz leta ocenjevanja.

Akademija v prvem krogu glasovanja izbere ožji krog predlogov ‒ nominirancev za posamezne kategorije, v drugem krogu pa izglasuje nagrajence.