Mariam Mamadashvili je navdušila s svojim angelskim glasom. Foto: EBU
Mariam Mamadashvili je navdušila s svojim angelskim glasom. Foto: EBU
Evrovizijsko občinstvo je lani osvojila Destiny Chukunyere s skladbo Not My Soul. Kdo bo letošnji zmagovalec? Foto: EBU (Elena Voltova, Vladimir Dudakliev)
3. Slovenija: Lina Kuduzović – Prva ljubezen / First Love | Foto: Elena Volotova (EBU)
Najboljša slovenska uvrstitev na otroški Evroviziji je 3. mesto Line Kuduzović, ki je skladbo Prva ljubezen zapela lani v Bolgariji. Foto: Elena Volotova (EBU)

Mariam je nasledila domačinko, Maltežanko Destiny Chukunyere, ki je evrovizijsko občinstvo lani prepričala s skladbo Not My Soul. Slovenska predstavnica Lina Kuduzović je s skladbo Prva ljubezen takrat osvojila izjemno tretje mesto.

Letos Slovenija na mednarodnem glasbenem dogodku, ki nastaja pod okriljem EBU-ja (Evropske zveze radiotelevizij), ni tekmovala.

Za evrovizijsko zmago so se potegovali predstavniki 17 držav: Albanija, Armenija, Avstralija, Belorusija, Bolgarija, Ciper, Gruzija, Irska, Izrael, Italija, Makedonija, Malta, Nizozemska, Poljska, Rusija, Srbija in Ukrajina.

V šovprogramu je nastopala Destiny, lanska zmagovalka otroške Evrovizije, in Poli Genova, letošnja bolgarska predstavnica na Pesmi Evrovizije.

Gostitelja letošnjega tekmovanja sta bila Valerie Vella, znana malteška televizijska voditeljica, in Ben Camille, priljubljen malteški igralec in voditelj.

Zgodovina Pesmi Evrovizije za otroke
Prvi zmagovalec izbora Pesem Evrovizije za otroke je bil 11-letni Dino Jelušič iz Hrvaške, ki je slavil s skladbo Ti si moja prva ljubav.

Prvi izbor je bil v Köbenhavnu na Danskem, gostitelji tekmovanja pa so do zdaj bili Lillehammer (Norveška), Hasselt (Belgija), Bukarešta (Romunija), Rotterdam (Nizozemska), Lemesos (Ciper), Minsk (Belorusija), Erevan (Armenija), Amsterdam (Nizozemska) in Kijev (Ukrajina), Marsa (Malta) in Sofija (Bolgarija).

Država

Izvajalec

Naslov pesmi

Albanija

Klesta Qehaja

Besoj

Armenija

Anahit & Mary

Tarber

Avstralija

Alexa Curtis

We Are

Belorusija

Alexander Minyonok

Musyka moih pobed (Music is my only way)

Bolgarija

Lidia Ganeva

Magical Day (Вълшебен ден)

Ciper

George Michaelides

Dance Floor

Gruzija

Mariam Mamadashvili

Mzeo

Irska

Zena Donnelly

Bríce ar Bhríce

Izrael

Shir & Tim

Follow My Heart

Italija

Fiamma Boccia

Cara Mamma - Dear Mom

Makedonija

Martija Stanojković

Love Will Lead Our Way (Ljubovta ne vodi)

Malta

Christina Magrin

Parachute

Nizozemska

Kisses

Kisses & Dancin'

Poljska

Olivia Wieczorek

Nie zapomnij

Rusija

The Water of Life Project

Water of Life

Srbija

Dunja Jeličić

U La La La

Ukrajina

Sofia Rol

Planet Craves For Love