Ferski otoki so znani tudi po nekaterih bolj spornih obedovalskih praksah. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ferski otoki so znani tudi po nekaterih bolj spornih obedovalskih praksah. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Asbæka in Franka je zaradi "okrutnosti nad živalmi" med zasebno večerjo policiji prijavila aktivistka okoljske organizacije Sea Shepherd (Morski pastir).

Søren Frank, eden najbolj uveljavljenih danskih gastronomskih piscev, je izkušnjo na Ferskih otokih sam opisal v reportaži v danskem časopisu Berlingske, v kateri je med drugim zapisal, da je skoraj pet ur dolg obed, ki ga je opisal kot "bizarno in popolnoma noro večerjo gospodov", nenehno prehajal med slastnim in ogabnim.

Uglednima gostoma so med večerjo na domu izvoznika morske hrane Gunnarja Marnija Simonsena med drugim postregli jastoge, ki jih je morala družba pojesti (napol) žive, potem ko so samo rep za 12 sekund potopili v vrelo vodo. Rep so nato zaužili, medtem ko so morali jedci držati jastoga za klešče, da jih ta ne bi ugriznil v nos.

"Okus je nebeško čist, z le nekaj kapljami limone in ščepcem soli," piše o izkušnji Frank.

42-letni Asbæk, pri nas najbolj znan po vlogi v danski seriji Oblast (Borgen), na Ferskih otokih pa je snemal svoj novi film, nato doživi "dramatični vrhunec obeda", ko se zaplete v "spopad z živahno hobotnico z osmimi lovkami, preden se mu uspe osvoboditi njenih priseskov". Hobotnica nato roma naravnost iz igralčevih rok v ponev, kjer jo za nekaj sekund flambirajo, nato pa pojedo.

Pozivi, naj kritika odpustijo

Dvojico je policiji prijavila Valentina Crast, kampanjska vodja kontroverzne skrajne organizacije Sea Shepherd. Je tudi nekdanja kandidatka za evropsko poslanko stranke Alternativet.

Kot meni ona, so na ferski večerji udeleženci več kot očitno kršili zakon o zaščiti živali. Valentina Crast je dejanja Franka in Asbæka označila za "bolna" in "brutalna", ovadbo pa je vložila tudi proti izvozniku morske hrane Simonsenu in uradni turistični organizaciji Ferskih otokov Visit Faroe Islands.

Zgroženi so tudi v neprofitni organizaciji Dyrenes Alliance. "Pilou Asbæk in Søren Frank, lahko vaju je sram. Nesprejemljivo je, da promovirata kulturo, v kateri je sprejemljivo mučiti in zlorabljati živali preprosto zato, ker nimajo glasu, da bi jih slišali!" so zapisali na Instagramu.

Ferski škamp. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ferski škamp. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

"Kako lahko kdo brani krutost, ki so ji izpostavljene te živali? Prav nič zabavnega ni na tem – to je sadizem! Nobena žival ne bi smela trpeti za človeški užitek ali gastronomijo."

Ob tem so časopis Berlingske pozvali, naj Franka nemudoma odpusti.

Asbæk: Nihče ni bolj prizadet kot jaz

Dogodek je dvignil toliko prahu, da se je bil Asbæk prisiljen odzvati in se opravičiti vsem, ki jih je s svojo "fersko izkušnjo" prizadel, pri tem pa krivdo posredno naprtil Franku, ki da je članek objavil brez njegove vednosti.

"Nihče ni bolj prizadet zaradi razprave, kot sem jaz. Kot ljudje smo dolžni spoštljivo ravnati z živalmi. Ne glede na to, ali gre za prašiče iz danske živinoreje ali pa morski živelj Severnega Atlantika," je zapisal na Instagramu.

"S filmsko ekipo smo bili povabljeni na posebno in zasebno večerjo s ferskimi specialitetami. Zato sem kot gost hotel tudi izkazati kulturno ponižnost in radovednost do ferskih gostiteljev. Moj namen nikakor ni bil, da bi se to zgodilo na račun moje predanosti do živali, kar sem malce naivno prepustil gostiteljem večera."

Ob tem je še poudaril, da sam ni jedel živih jastogov, omenjenih v Frankovem članku, kot tudi ni vedel, da bo pisec celoten večer opisal v reportaži z Asbækom v glavni vlogi.

Vodja Morskega pastirja v zaporu

Vodja Morskega pastirja, 73-letni ameriško-kanadski državljan Paul Watson, je od julija v priporu na Grenlandiji, kjer so ga tamkajšnje oblasti v sodelovanju z danskimi priprle na podlagi mednarodnega naloga za aretacijo.

Nalog za aretacijo je izdala japonska obalna straža zaradi incidenta iz leta 2010, ko je Watson z detonacijo eksplozivnih sredstev skušal ovirati uradno misijo japonske ladje za lov na kite. Watsonu, ki je tudi soustanovitelj Greenpeacea, grozi 12-letna zaporna kazen.