Dogodek, ki poteka pod kuratorstvom "enfant terribla" svetovne gastronomije, vizionarja in provokatorja Andree Petrinija (intervju z njim smo na MMC opravili ob premierni izdaji leta 2019), bo tudi tokrat pod Alpe pripeljal nekatere največje svetovne kuharske zvezdnike.
Tokrat bodo to eden najboljših latinskoameriških kuharskih mojstrov, Rodolfo Guzman iz restavracije Borago v Čilu, verjetno najboljši brazilski mojster ta hip, Alberto Landgraf (Oteque), vzhajajoča zvezda Santiago Lastra iz restavracije KOL v Londonu in mladi pariški up Mory Sacko.
A postava govorcev, ki ne prihajajo iz kuhinj, ni nič manj zanimiva, teme, ki se jih bodo lotevali, pa obetajo živahne razprave na odru in po koncu dogodka.
Tako bo tu Dan Saldino, britanski novinar TV-hiše BBC, ki v svoji prvi knjigi "Eating to Extinction" ("Jesti do izumrtja") raziskuje nekatere najredkejše vrste hrane na svetu in zakaj jih moramo rešiti pred izumrtjem. Christof Ellinghaus iz nemške indie-rock založbe City Slang bo razpravljal o pomenu izbora glasbe v restavracijah, Marleen Onwezen iz Nizozemske pa je strokovnjakinja za potrošnike in se ukvarja z zdravo hrano in alternativnimi proteini.
Prav gotovo ne gre zamuditi tudi nastopa Adahlie Cole, gastronomske piske in fotografinje iz Kalifornije, ki je v ta posel zašla kot – plačana spremljevalka (njeno uporabniško ime na Instagamu je pomenljivo – The Hungry Hungry Hooker).
Govor bo tudi o vinu, konkretno takem, pridelanem na sonaraven način, o njem pa bodo svoje znanje delile tri izjemne predstavnice v tovrstnem vinskem poslu – Mateja Gravner (Gravner), Chiara De Iulis Pepe (Emidio Pepe) in Laura Avogadro Di Collobiano (Valgiano).
Iskanje prehranskih alternativ
EFS sicer v letošnji izdaji še posebej poudarja pomen trajnostnega odnosa do hrane, ki celostno vpliva na posameznika, okolje in skupnost ter namen oblikovanja odgovornejših navad, s katerimi v ospredje postavljamo bolj zavestno in premišljeno ravnanje s hrano.
Tuji gostje, vključno s kuharskimi mojstri, govorci in številnimi uglednimi tujimi novinarji s področja gastronomije, bodo v treh dneh prek kulinaričnih doživetij raziskovali tako Ljubljano kot tudi preostalo Slovenijo na študijskih turah.
Sobota bo rezervirana za Gourmet Ljubljana Crawl, na katerem bodo gostujoče kuharske mojstrice (Sara Kavčič, Nina Čarman, Patrizia Bevčič, Barbara Košir, Martina Breznik, Sabina Repovž), članice združenja JRE, jedi pripravljale v atraktivnem okolju dvorane Kapela, v galeriji DobraVaga, muzeju Bankarium, ljubljanski mestni hiši, Mestnem muzeju, Hiši Iluzij in pasaži blagovnice Maxi.
Večer se bo končal z dogodkom Ljubljana Soul Chef, kjer bodo udeležencem kuhali trije kuharski mojstri iz treh priznanih gostinskih družin (Grič, Gostilna Mihovec in Dvor Jezeršek).
V nedeljo se bodo udeleženci podali po Sloveniji, kjer bodo predstavniki svetovnih medijev spoznali butične bisere Slovenije in inovativne posameznike, ki premikajo meje v svetu turizma in gastronomije ter spreminjajo prihodnost (hrane) na bolje.
Prihaja manifest "prehrane zdravega razuma"
EFS se bo sklenil v ponedeljek s simpozijem na Ljubljanskem gradu, kjer bo govor o trajnostnih prehranskih sistemih in aktualnih tematikah v gastronomiji.
Kuratorja dogodka, Petrini in danska znanstvenica Afton Halloran, letos na meni umeščata biotsko raznovrstnost, prihodnost beljakovin, prehransko varnost in spremembe v našem odnosu do hrane. Stališča, vizije in ideje pa bodo delili tudi o kulturni apropriaciji in identiteti restavracij, prisluhnili resnici o vinu in drugim zanimivim tematikam.
Na simpoziju nikakor ne gre zamuditi premierne predstavitve smernic novega manifesta Prehrana zdravega razuma ('Common-Sensitarian' Food Culture Manifesto), zasnovanih skupaj z domačimi strokovnjaki različnih področij, cilj pa je izboljšati odnos družbe do prehrane in prehranskih sistemov, pa tudi razbiti nekatere mite o najrazličnejših dietah ter alergijah in netolerancah na hrano.
Na sklepni večerji bodo moči prvič združili chefi slovenskih restavracij, ki so letos na novo prejele Michelinove zvezdice, to so Igor Jagodic (Restavracija Strelec), Filip Matjaž (Restavracija COB) in David Žefran (Restavracija Milka).
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje