Restavracija je tretjo Michelinovo zvezdico prejela leta 2023. Foto: EPA
Restavracija je tretjo Michelinovo zvezdico prejela leta 2023. Foto: EPA

Pregovor pravi, kdor čaka, dočaka. Rek si verjetno ponavljajo tudi tisti, ki upajo na to, da bodo večerjali v restavraciji Disfrutar v Barceloni, ki je nedavno zasedla prestol na seznamu petdesetih najboljših restavracij na svetu. Visoka ocena katalonske restavracije za poznavalce kulinarike ni presenetljiva, saj jo vsi prestižni kulinarični vodniki, vključno z Michelinovim kujejo v zvezde. Po laskavem naslovu najboljše restavracije na svetu pa se čakalna vrsta za rezervacijo mize bliža enemu letu.

Sorodna novica Lovoriko za najboljšo restavracijo na svetu dobila španska Disfrutar, tudi Hiša Franko je na seznamu

Oriol Castro, Mateu Casanas in Eduard Xatruch so se spoznali v legendarni restavraciji El Bulli, kjer so delali kot kuharji pod taktirko chefov Ferrana Adria in Julija Solerja. Tam so trije Katalonci izpilili svoje veščine in pridobili znanje, ki jih je zdaj pripeljalo na vrh kulinaričnega Olimpa.

Leta 2012 so se odločili, da postanejo partnerji in odprejo svojo prvo restavracijo Compartir v mestu Cadaques v Gironi. Od takrat so trije kuharski mojstri odprli še dve restavraciji: Disfrutar v Barceloni leta 2014, predlani pa so odprli še eno restavracijo Compartir, prav tako v katalonski prestolnici. Pravijo, da nagrada dokazuje moč španske kuhinje, poroča Euronews.

"V preteklosti je bila velika francoska kuhinja, potem je bilo tu v Španiji gibanje baskovske kuhinje. Nato je prišla revolucija z restavracijo El Bulli in nedvomno ta revolucija traja še naprej," je povedal Castro. Leta 2015 so kuharski mojstri dobili prvo Michelinovo zvezdico, druga je sledila leta 2017, lani pa so prejeli še tretjo. Prav tako se je iz leta v leto izboljševala njihova uvrstitev na seznamu najboljših svetovnih restavracij, leta 2022 so tako zasedli tretje mesto, lani pa drugo.

Disfrutar nadaljuje špansko kulinarično revolucijo. Foto: EPA
Disfrutar nadaljuje špansko kulinarično revolucijo. Foto: EPA

Kuharski mojstri kljub vsakoletnemu napredovanju priznavajo, da je prvo mesto zanje bilo sila presenetljivo. "Do tistega trenutka niso javno objavili, da smo številka ena. Ničesar nismo vedeli in zaradi tega je bil trenutek, ko smo izvedeli za prvo mesto čaroben, neverjeten in neopisljiv," je povedal Casanas.

Na spletni strani petdesetih najboljših restavracij na svetu je Disfrutar opisan kot restavracija, kjer gostje doživijo življenjsko izkušnjo. Njihovi kulinarični kritiki hvalijo predvsem "briljantno domiselne jedi, neprekosljivo tehnično mojstrstvo in igrivo predstavitev krožnikov".

Zaradi laskavega naslova ni presenetljivo, da je povpraševanje po mizah rekordno visoko. "Odkar smo prejeli nagrado, dobivamo res veliko rezervacij. Prej smo imeli morda sedem ali osemmesečno čakalno listo, zdaj pa na mizo čakajo tudi po eno leto," pojasnjuje vodja restavracije Vicente Lara.