Dolina smrti: najnižji, najbolj suh in najbolj vroč kraj Severne Amerike. Puščava peščenih sipin, s snegom pokritih gora, kanjonov in milijonov hektarjev barvite kamnite divjine. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Dolina smrti: najnižji, najbolj suh in najbolj vroč kraj Severne Amerike. Puščava peščenih sipin, s snegom pokritih gora, kanjonov in milijonov hektarjev barvite kamnite divjine. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Cesar Hadrijan je dal zgraditi tudi Villo Adriano v Rimu, ki je uvrščena na Unescov seznam kulturne dediščine. Foto: EPA
Na današnji dan se je rodil Jean Calvin.
V Haagu stoji v čast Viljemu Oranskemu tudi kip.
Nil imenujejo tudi reka življenja. Foto: EPA
Dwight David Eisenhower
Dwight David Eisenhower
Palermo je julija leta 1943 prešel v zavezniške roke.

Puščava z zgovornim imenom Dolina smrti - številni popotniki se od tam niso nikoli vrnili - leži na meji zveznih držav Kalifornija in Nevada, jugovzhodno od gorovja Sierra Nevada in puščave Mojave. Zavzema večino narodnega parka Death Valley, njena površina je 7.800 kvadratnih kilometrov in ima podobne značilnosti kot drugi kraji po svetu, ki ležijo pod morsko gladino.

Badwater, kotanja v Dolini smrti, je namreč najnižja točka v Severni Ameriki s 85,5 metra pod morsko gladino. Zanimivo - nahaja se le 123 km od Mount Whitneyja, najvišje točke celinske ZDA.
V Furnace Creeku v naravni oazi sredi Doline smrti - s 55 metri pod morsko gladino je to najnižje ležeči poseljeni kraj v ZDA -, kjer se danes nahaja najnižje ležeče golfigrišče na svetu, so leta 1913 izmerili najvišjo temperaturo na zahodni polobli: 56,7 stopinje Celzija, le 1,3 stopinje manj od svetovnega rekorda v libijski El Azizii leta 1922.


Drugi dogodki na današnji dan ...

Leta 48 pr. n. št. se je Julij Cezar v bitki pri Dirahiju (danes Drač v Albaniji) komaj izognil porazu proti Pompeju.

Leta 138 je umrl rimski cesar Hadrijan. Veljal je za izredno pomembnega graditelja, ki je dal zgraditi Angelski grad.

Leta 1407 je bila z ustanovno listino celjskega grofa Hermana II. ustanovljena kartuzija Pleterje.

1509 se je v južni Franciji rodil francosko-švicarski verski reformator in teolog Jean Calvin, ki je ustanovil kalvinsko protestantsko cerkev.

Leta 1584 je umrl nizozemski državnik Willem van Oranje - Viljem Tihi.

Leta 1778 je francoski kralj Ludvik XVI. napovedal vojno Veliki Britaniji.

Leta 1789 je raziskovalec Alexander Mackenzie odkril delto reke Mackenzie.

Leta 1821 so ZDA zasedle od Španije kupljeno Florido.

Leta 1832 se je rodil ameriški astronom in optik Alvan Graham Clark.

Leta 1884 je v Berlinu umrl Carl Richard Lepsius, nemški egiptolog in jezikoslovec, ki je vodil ekspedicijo v dolini Nila vse do Sudana. Lepsius je v Egiptu vodil raziskave v letih 1842-1846.

Leta 1890 je Wyoming postal 44. ameriška zvezna država.

Leta 1902 se je rodil nemški kemik Kurt Alder, ki je leta 1950 prejel Nobelovo nagrado.

Leta 1920 se je rodil ameriški fizik Owen Chamberlain, ki je leta 1959 prejel Nobelovo nagrado.

Leta 1925 je bila ustanovljena sovjetska tiskovna agencija TASS.

Leta 1925 se je v Daytonu v ameriški zvezni državi Tennessee začel "opičji proces", v katerem je bil John Scopes, mladi srednješolski učitelj, obtožen poučevanja evolucijske teorije. To je bilo v nasprotju z veljavnim zakonom, ki je prepovedoval učenje kakršne koli teorije o nastanku človeka, ki bi bila v nasprotju s svetopisemskim naukom.

Leta 1938 je ameriški milijonar Howard Hughes v rekordnih 91 urah z letalom preletel svet.

Leta 1943 se je na Siciliji začela operacija Husky - to je izkrcanje ameriških in britanskih enot pod poveljstvom Dwighta D. Eisenhowerja.

Zavezniki so z izkrcavanjem začeli tako imenovano "drugo fronto", kar je že dalj časa zahteval SZ. 10. julija je pred obalo Sicilije priplulo veliko ladjevje, priplulo je več kot 3.000 vojnih in transportnih ladij. Italijanske čete so se slabo upirale.

Za zaveznike je bilo to simbolično dejanje, saj je pomenilo, da se spet bojujejo na evropskih tleh. Italijanska vojska je skoraj prenehala bojevanje, Nemci pa so se začeli umikati v notranjost Italije. Zavezniki so že 23. julija zavzeli Palermo, tri dni kasneje pa je bil Mussolini aretiran.

Leta 1962 so Američani v orbito izstrelili prvi telekomunikacijski satelit Telstar. S pomočjo tega satelita so omogočili prenos medcelinskih radijskih in televizijskih oddaj.

Leta 1973 so Bahami postali neodvisna država.

Leta 1978 je umrl ameriški industrialec in človekoljub John Davison Rockefeller III.

Leta 1985 so francoski agenti v Aucklandu (Nova Zelandija) potopili ladjo Rainbow Warrior, s katero so pripadniki skupine Greenpeace hoteli protestirati proti francoskim jedrskim poskusom v južnem Tihem oceanu.

Leta 1991 je Boris Jelcin postal predsednik Ruske federacije.

Leta 1997 so znanstveniki s preučevanjem DNK-ja neandertalcev potrdili teorijo o nastanku človeka v Afriki.

Leta 2000 je eksplozija naftovoda v južni Nigeriji ubila 250 ljudi.