Po njem so med drugim poimenovani mednarodno letališče v New Yorku, eden od Solomonovih otokov, letalonosilka USS John F. Kennedy (CV-67) in mnogo zgradb ter ulic po vsem svetu. Foto:
Po njem so med drugim poimenovani mednarodno letališče v New Yorku, eden od Solomonovih otokov, letalonosilka USS John F. Kennedy (CV-67) in mnogo zgradb ter ulic po vsem svetu. Foto:
Peter iz Aleksandrije
Peter iz Aleksandrije je umrl kot mučenik.
Stanislav August Poniatowski
Poniatowski na sliki poljskega umetnika Jana Lampija. Foto: www.hermitagemuseum.com
Ludvik Svoboda
Rodil se je politik Svoboda. Foto: www.ludvik-svoboda.cz
Edvard Rusjan
Rusjan je prvič poletel.
Nemška raketa V-2
Nemška raketa V-2 v vzletu.
John Lennon
Lennon je protestno vrnil red britanskega imperija. Foto: Reuters
Sestre Mirabal
Na današnji dan leta 1961 so bile ubite sestre Mirabal.
Zastava Surinama
Surinam je postal neodvisna republika.

35. predsednika ZDA je med vožnjo skozi mestne ulice ustrelil nekdanji marinec Lee Harvey Oswald. Atentat na Kennedyja se je zgodil 22. novembra 1963 v Dallasu v zvezni državi Teksas. Za umor so obtožili Oswalda, a ga je dva dneva po tem ustrelil in smrtno ranil Jack Ruby, tako da mu niso mogli soditi.

Kennedy je bil najmlajši izvoljen predsednik ZDA (Theodore Roosevelt je bil najmlajši, ki je služil). Bil je tudi do zdaj edini rimskokatoliški predsednik, prvi predsednik, ki se je rodil v 20. stoletju, edini, ki je prejel Pulitzerjevo nagrado, zadnji, ki je umrl med mandatom in zadnji, ki je bil izvoljen neposredno iz senata ZDA. Pri starosti 46 let in 177 dni je bil najmlajši predsednik ZDA, ki je umrl.


Drugi dogodki na današnji dan ...

Leta 311 je umrl krščanski mučenik Peter iz Aleksandrije.

Leta 1034 je bil ubit škotski kralj Malcom II. Prestol je nasledil Duncan, sin njegove druge hčere, namesto Macbetha, sina njegove najstarejše hčere.

Leta 1120 se je v Rokavskem prelivu potopila Bela ladja, na kateri je bil tudi William Adelin, sin angleškega kralj Henryja I., ki je v nesreči utonil.

Leta 1185 je umrl papež Lucij III.

Leta 1326 je umrl japonski šogun, princ Korejasu.

Leta 1542 je v bitki pri Solway Mossu angleška vojska premagala Škote.

Leta 1609 se je rodila Henrietta Maria, žena kralja Charlesa I. Angleškega.

Leta 1638 se je rodila Katarina Braganzaška, žena Charlesa II. Angleškega.

Leta 1795 je moral zadnji kralj neodvisne Poljske Stanislav August Poniatowski odstopiti in zbežati v Rusijo.

Leta 1828 se je rodil hrvaški zgodovinar, politik in duhovnik Franjo Rački.

Leta 1835 se je rodil škotsko-ameriški poslovnež in filantrop Andrew Carnegie.

Leta 1844 se je rodil nemški inženir Carl Friedrich Benz, izumitelj dvotaktnega plinskega motorja in enocilindrskega štiritaktnega motorja z notranjim izgorevanjem.

Leta 1844 je v Ljubljani umrl slovenski botanik Franc Hladnik, ki je med drugim sestavil skoraj popoln herbarij kranjskega rastlinstva, v Ljubljani pa je leta 1809 ustanovil botanični vrt. Po njem so imenovane tudi številne rastlinske vrste.

Leta 1867 je Alfred Nobel izumil dinamit.

Leta 1881 se je rodil papež italijanskega rodu Angelo Giuseppe Roncalli, ki je ob izvolitvi prevzel ime Janez XXIII.

Leta 1895 se je v Hroznatinu na Moravskem rodil češki politik in general Ludvik Svoboda. Opravljal je naloge častnika v vojski, pet let je bil obrambni minister, nato pa s presledki član Centralnega komiteja Komunistične partije Češke. Predsednik države je postal leta 1968 in na tem položaju ostal 7 let. Umrl je 20. septembra leta 1979 v Pragi. Češkoslovaško vodstvo s predsednikom partije in vlade Aleksandrom Dubčkom ter predsednikom države, generalom Ludvikom Svobodo, si je prizadevalo za liberalnejšo politiko, med drugim za odpravo cenzure, za javne razprave o državnih zadevah, za ločitev partije od države in za možnost zakonite opozicije. Prizadevali so si tudi, da bi gospodarske težave premagali z uvedbo socialističnega tržnega gospodarstva.

Leta 1915 se je rodil čilski politik Augusto Pinochet.

Leta 1918 se je po razpadu Avstro-Ogrske tudi Vojvodina morala odločiti, h komu se bo priključila. Zmagala je Srbom naklonjena večina in 25. novembra 1918 je skupščina v Novem Sadu sprejela odločitev o odcepitvi vojvodinskega ozemlja od Ogrske in o priključitvi Srbiji.

Leta 1919 je prvič poletel pionir slovenskega letalstva Edvard Rusjan. Poletel je z biplanom, imenovanim Eda.

Leta 1920 se je rodil malezijski kralj Tuanku Sjed Putra ibni Almarhum Sjed Hasjan Džamalulail.

Leta 1936 sta Japonska in tretji rajh podpisala protikominternski pakt.

Leta 1941 so Bolgarija, Danska, Finska, Romunija in Slovaška pristopile k protikominternskemu paktu.

Leta 1941 so bili španski, francoski, belgijski in nizozemski prostovoljci vpoklicani v boj proti komunizmu.

Leta 1944 je nemška raketa V-2 zadela trgovino Woolworth v Deptfordu. V napadu je umrlo 160 ljudi.

Leta 1947 je Nova Zelandija ratificirala westminstrski statut in tako postala neodvisna država.

Leta 1959 se je rodil britanski politik Charles Kennedy.

Leta 1960 se je rodil ameriški založnik John F. Kennedy mlajši.

Leta 1963 je bil tri dni po atentatu v Dallasu pokopan ameriški predsednik John F. Kennedy. 35. predsednika ZDA je med vožnjo skozi mestne ulice ustrelil nekdanji marinec Lee Harvey Oswald.

Leta 1969 je član slovite britanske glasbene skupine The Beatles, John Lennon, vrnil red britanskega imperija, ki mu ga je podelila kraljica Elizabeta II. To je storil v znak protesta zaradi podpore Velike Britanije Združenim državam Amerike v napadu na Vietnam in zaradi britanske politike v nigerijski pokrajini Biafra.

Leta 1973 je zaradi vojaškega udara, ki ga je vodil Faidon Gizikis, odstopil grški predsednik George Papadopulos.

Leta 1974 je britanska vlada prepovedala Irsko republikansko armado zaradi dveh bombnih napadov Ire v Birminghamu, v katerih je umrlo 21 ljudi, več kot sto pa je bilo ranjenih.

Leta 1975 je nekdanja nizozemska kolonija Gvajana postala neodvisna republika Surinam. Ime je dobila po prvotnih prebivalcih Surinih. Notranjo samoupravo so dobili leta 1954, pet let po razglasitvi republike pa je prišlo do vojaškega udara. To južnoameriško državo pretresajo številna nasprotja, ki so odraz rasne razdelitve. V notranjosti živijo goščavski črnci, Indijanci so v manjšini, pomemben del pa predstavljajo še Kitajci in Javanci. Uradni jezik je nizozemščina.

Leta 1981 so aktivistke 25. november prvič proslavile kot dan proti nasilju nad ženskami.

Decembra 1999 je Generalna skupščina Združenih narodov 25. november z resolucijo 54/34 razglasila kot mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami. Združeni narodi so povabili vlade, mednarodne organizacije in nevladne organizacije, da spodbujajo in sprožajo aktivnosti, da bi na ta način ozavestili javnost o problemu nasilja nad ženskami. Ženske po svetu so predmet posilstev, nasilja v družini in drugih oblik nasilja, velikokrat pa se o tem nasilju ne govori, niti ni podatkov o tem, koliko žensk je bilo žrtev tovrstnega nasilja. Datum 25. november je bil izbran zato, ker je leta 1961 dominikanski diktator Rafael Trujillo dal na izjemno krut način ubiti tri sestre Mirabal, ki so bile politične aktivistke v Dominikanski republiki.

Leta 1992 je češkoslovaška zvezna skupščina odločila, da se bo država s 1. januarjem 1993 razcepila na Češko republiko in Slovaško.

Leta 1994 je ustanovitelj podjetja Sony Akio Morita oznanil, da bo odstopil kot predsednik podjetja.

Leta 1999 je Generalna skupščina Združenih narodov ta dan razglasila za mednarodni dan za ustavitev nasilja proti ženskam.

Leta 2001 je ameriška družba Advanced Cell Technology sporočila, da je klonirala prvi človeški embrio. Znanstveniki so ob tem izjavili, da bo dosežek zelo koristil medicini in da ne bo namenjen kloniranju človeka.

Leta 2002 je ameriški predsednik George W. Bush podpisal zakon o domovinski varnosti.