Žiga Zois je bil tudi začetnik književne kritike. Pod kritike uvrščamo tudi njegova pisma Valentinu Vodniku. Foto: Wikipedia
Žiga Zois je bil tudi začetnik književne kritike. Pod kritike uvrščamo tudi njegova pisma Valentinu Vodniku. Foto: Wikipedia
Perkin Warbeck
Predstavljal se je kot izgubljeni sin angleškega kralja Edvarda IV.
Žiga Zois
Zois se je rodil 23. novembra 1747 v Trstu.
Franklin Pierce
Pierce se je rodil v Hillsboroughu, v ameriški zvezni državi New Hampshire.
Nizozemska kraljica Wilhelmina
Wilhelmino, ki je umrla leta 1962, je na prestolu 4. septembra 1948 zamenjala njena hčerka Juliana.
Lord Louis Mountbatten
Thomas McMahon je 27. avgusta 1979 ubil Mountbattna.
Sean T. O'Kelly
Za predsednika je bil izvoljen dvakrat zapored.
Eduard Ševarnadze
Po večtedenskih protestih je moral 23. 11. 2003 odstopiti. Foto: EPA

Po očetu je podedoval rudnike in fužine na Gorenjskem in veljal za najbogatejšega Slovenca svojega časa. Za časa Napoleona pa je doživel finančni zlom.

Zois je v slovenščino prevajal operne arije, a najbolj ga je zanimalo naravoslovje. Zbiral je številne kamnine, njegova zbirka pa je danes ohranjena v Prirodoslovnem muzeju. Po njem se tudi imenuje mineral zoisit.

Zois je bil najbolj znan po svojem Zoisovem krožku. V ta krog so spadali Jurij Japelj, Blaž Kumerdej, Jernej Kopitar, Anton Tomaž Linhart, Valentin Vodnik in drugi. Zois je bil njihov mecen, podpiral jih je materialno, jih spodbujeval in usmerjal. S tem je postal središčna oseba slovenskega razsvetljenstva.


Preostali dogodki na današnji dan ...

Leta 912 se je rodil nemški cesar Oton I.

Leta 1221 se je rodil kralj Kastilje Alfonso X., utemeljitelj zakonodaje, pokrovitelj znanosti in književnosti ter zagovornik verske tolerance. Prizadeval si je za pisanje španske zgodovine in številnih astroloških del. Po njegovi zaslugi so prevedli Biblijo, talmud in Koran.

Leta 1407 so umorili brata francoskega kralja Karla VI. Ludvika Valoiškega, vojvodo Orleanskega.

Leta 1457 je umrl bohemski in madžarski kralj Ladislav Posthumni.

Leta 1499 so v londonskem Towru obesili lažnega prestolonaslednika Perkina Warbecka, ki je dve leti prej prišel v Anglijo in trdil, da je izgubljeni sin angleškega kralja Edvarda IV.

Leta 1531 se je z mirom, ki so ga podpisali v Kapellu, končala druga švicarska državljanska vojna. Rimskokatoliške oblasti so priznale Švicarsko konfederacijo.

Leta 1553 se je rodil italijanski zdravnik in botanik Prospero Alpini.

Leta 1715 se je rodil francoski astronom Pierre Charles Lemonnier.

Leta 1760 se je rodil ideolog utopičnega komunističnega družbenega koncepta, ki naj bi se uresničil z zarotniškim prevratom izbrancev, Francois Noel Babeuf.

Leta 1804 se je rodil 14. predsednik Združenih držav Amerike Franklin Pierce.

Leta 1837 se je rodil nizozemski kemik in fizik Johannes Diderik van der Waals, ki je za svoje delo leta 1910 prejel Nobelovo nagrado.

Leta 1860 se je rodil ameriški razbojnik Henry McCarthy oziroma William Henry Bonney, bolj znan kot Billy the Kid.

Leta 1860 se je rodil švedski premier in Nobelov nagrajenec za mir Hjalmar Branting.

Leta 1890 je na Nizozemskem kralj William III. umrl brez moškega naslednika, zato so v parlamentu sprejeli poseben zakon, po katerem je njegova hčerka, princesa Wilhelmina, postala kraljica.

Leta 1890 je veliko vojvodstvo Luksemburg postalo ustavna dedna monarhija med Nemčijo, Francijo in Belgijo, velika samo 2.586 kvadratnih kilometrov. V njej danes živi 381.000 prebivalcev.

Leta 1925 se je rodil predsednik Salvadorja José Napoleón Duarte.

Leta 1932 so z združitvijo dveh kraljestev - Nejda in Hejaza - ustanovili Kraljevino Savdsko Arabijo s kraljem Abdulom Azirom ibn Saudom na čelu.

Leta 1936 je nemški književnik, antifašist in časopisni založnik Carl von Ossietzky prejel Nobelovo nagrado za mir.

Leta 1940 je vlada kraljevine Romunije pod vodstvom diktatorja Antonesca pristopila k trojnemu paktu osi Berlin-Rim-Tokio. Leta 1944 je bil Antonescu obsojen na smrt.

Leta 1942 se je Francoska Zahodna Afrika pridružila svobodni Franciji.

Leta 1955 je otočje Cocos Islands prešlo izpod nadvlade Velike Britanije pod upravo Avstralije.

Leta 1960 je bil izstreljen vremenski satelit Tiros 2.

Leta 1966 je v Dublinu umrl drugi predsednik Republike Irske Sean T. O'Kelly (irsko ime Seán Tomás Ó Ceallaigh).

Leta 1979 je bil v Dublinu član Irske republikanske armade Thomas McMahon obsojen na dosmrtno ječo zaradi umora Lorda Mountbattna.

Leta 1980 je v več potresih, ki so prizadeli južno Italijo, umrlo okoli 4.800 ljudi.

Leta 1985 je oboroženi ugrabitelj ugrabil letalo egipčanske družbe, ki je bilo na poti iz Aten v Kairo. Ko je letalo pristalo na Malti, so vanj vdrli egipčanski komandosi, ki so prevzeli oblast nad letalom. Pri tem je umrlo 60 ljudi.

Leta 1989 se je na osrednjem Vaclavskem trgu v Pragi zbralo več kot 300.000 ljudi, ki so zahtevali demokratične spremembe v državi.

Leta 1996 je bilo ugrabljeno letalo etiopskega letalskega prevoznika, ki je nato strmoglavilo v Indijski ocean, saj mu je v bližini Komorov zmanjkalo goriva. Umrlo je 127 ljudi.

Leta 1999 je predsednik Združenih držav Amerike Bill Clinton obiskal Kosovo, kjer se je pri Uroševcu srečal z ameriškimi vojaki in se pogovarjal s predstavniki Srbov in kosovskih Albancev o rešitvi krize na tem območju.

Leta 2003 je gruzijski predsednik Eduard Ševarnadze po večtedenskih protestih odstopil.