Shepard se je rodil leta 1923. Foto:
Shepard se je rodil leta 1923. Foto:
Jabolko
William Tell je moral s puščico razpoloviti jabolko, ki ga je imel njegov sin na glavi.
Krištof Kolumb
Kolumb je 18. novembra 1493 prišel v sedanji Portoriko.
Chester A. Arthur
Arthur je bil 21. predsednik ZDA.
George Gallup
Gallup je ustanovil inštitut za raziskavo javnega mnenja.
Henri Philippe Pétain
Leta 1942 je Henri Pétain izročil Lavalu vsa pooblastila.
Niels Bohr
Niels Bohr je umrl na današnji dan leta 1962. Foto: RTV Slo
Niels Bohr
Nobelovo nagrado je nIels Bohr dobil leta 1918.
Gia Marie Carangi
Gia je umrla zaradi aidsa. Stara je bila 26 let.
Vukovar
Srbske čete so leta 1991 zavzele Vukovar. Foto: EPA
Hans Blix
18. novembra 2002 so inšpektorji OZN za jedrsko orožje prišli v Irak. Foto: EPA

Shepard je pred štirimi desetletji z vesoljsko ladjo Mercury 3, imenovano tudi Freedom 7, opravil podorbitalni balistični polet do višine 187 km in nato 486 kilometrov od izstrelišča Cape Canaveral na Floridi pristal v morju. Polet je trajal 15 minut in 28 sekund.

Shepard je zaradi motnje v notranjem ušesu na "pravi" vesoljski polet odšel skoraj desetletje kasneje, 31. januarja 1971, kot poveljnik vesoljske ladje Apollo 14 in se kot peti človek od skupno dvanajstih sprehodil po Luni. Med 33 ur in 31 minut dolgim bivanjem na zemljinem naravnem satelitu je 5. in 6. februarja 1971 opravil dva sprehoda, ki sta trajala skupno devet ur in 23 minut. Shepard je mnogim ostal v spominu po tem, da je bil prvi, ki je s palico za golf udaril po krogli na Luni.

Shepard je 21. julija 1998 v 75. letu starosti umrl v bolnici blizu Montereyja v Kaliforniji, kjer se je domnevno zdravil zaradi levkemije, kajti vzroka za smrt niso želeli razkriti. Vesoljca so pokopali v Kaliforniji.


Drugi dogodki na današnji dan ...

Leta 9 se je rodil rimski cesar Vespazijan.

Leta 1095 se je začel koncil v Clermontu, ki ga je sklical papež Urban II., da bi se pogovoril o tem, da bi poslal prve križarje v Sveto deželo.

Leta 1302 je papež Bonifacij VIII. izdal papeško bulo Unam sanctam ("Sveti eden").

Leta 1305 je umrl britanski vojvoda John II.

Leta 1307 je – po legendi - William Tell streljal v jabolko, ki ga je njegov sin imel na vrhu glave.

Leta 1421 je na Nizozemskem popustil zaščitni nasip. Morje je poplavilo 72 vasi, umrlo je okrog 10 tisoč ljudi.

Leta 1493 je Krištof Kolumb prišel na kraj, kjer zdaj leži Portoriko. Naslednji dan je pristal in zemljo poimenoval San Juan Batista.

Leta 1626 je papež Urban VIII. posvetil novo Petrovo cerkev v Rimu.

Leta 1647 se je rodil eden začetnikov razsvetljenstva Pierre Bayle. Bojeval se je proti dogmatizmu in z umerjenim skepticizmom vplival na razsvetljenstvo.

Leta 1686 je Charles Francois Felix operiral francoskega kralja Ludvika XIV. Operiral je analno fistulo, potem ko je postopek vadil na več kmetih.

Leta 1836 se je rodil italijanski zdravnik Cesare Lombroso, znan kot začetnik kriminologije. Ta preučuje kriminaliteto kot družbeni in individualni pojav, raziskuje njene pojavne oblike in vzroke nastajanja.

Leta 1856 se je rodil ruski veliki vojvoda Nikolaj Nikolajevič Romanov.

Leta 1886 je umrl 21. predsednik ZDA Chester A. Arthur.

Leta 1897 se je rodil angleški fizik in Nobelov nagrajenec Patrick Blackett.

Leta 1901 se je v Združenih državah Amerike rodil George Gallup, ustanovitelj znanega inštituta za raziskavo javnega mnenja. Leta 1935 je ustanovil zavod, ki se je ukvarjal z anketami. Znana je raziskava javnega mnenja, ki je napovedala zmago Franklina Roosevelta za predsednika. Rezultate Gallupovega inštituta danes objavlja nad sto časopisov, podružnice pa imajo v 35 državah.

Leta 1903 je bil med ZDA in Panamo podpisan sporazum Hay-Bunau-Varilla, s katerim so Američani dobili izključne pravice do Panamskega prekopa.

Leta 1905 je danski princ Carl postal norveški kralj Haakon VII.

Leta 1906 se je rodil angleški avtomobilski konstruktor sir Alexander Arnold Constantine "Alec" Issigonis.

Leta 1906 se je rodil ameriški kemik in Nobelov nagrajenec za medicino George Wald.

Leta 1909 so Američani v Nikaragvo poslali dve bojni ladji, potem ko je bilo 500 revolucionarjev po ukazu diktatorja Joseja Santosa Zelaye umorjenih.

Leta 1912 je Albanija razglasila neodvisnost od Turčije.

Leta 1918 je bataljon, sestavljen iz vračajočih se vojakov in delavcev, pod vodstvom podpolkovnika Stevana Švabiča preprečil italijansko zasedbo mesta Ljubljana.

Leta 1918 je Latvija razglasila neodvisnost izpod Rusije.

Leta 1922 se je rodil nikaragovski predsednik Luis Somoza Debayle, ki je umrl na današnji dan leta 1967.

Leta 1923 se je rodil ameriški vesoljec Alan Bartlett Shepard mlajši.

Leta 1962 je v Köbenhavnu umrl danski fizik in Nobelov nagrajenec leta 1922 Niels Henrik David Bohr.

Rodil se je 7. oktobra 1885 v Köbenhavnu. Njegov oče Christian Bohr je bil profesor psihologije na köbenhavnski univerzi, njegova mati Ellen Adler Bohr pa je bila iz bogate židovske družine.

Njegov brat Harald Bohr je bil matematik in olimpijec, ki je za dansko nacionalno ekipo igral nogomet. Skupaj z bratom je Niels večkrat igral nogomet, tekmovala sta za klub Akademisk Boldklub.

Leta 1911 je Bohr prejel doktorat z univerze v Köbenhavnu, dve leti kasneje pa je objavil svojo teorijo o tem, kako je zgrajen atom. Predstavil je teorijo, da se elektroni gibljejo v orbitah okoli jedra atoma, kemijske lastnosti elementa pa so v veliki meri odvisne od števila elektronov v zunanjih orbitah. Bohr je tudi predstavil idejo, da se lahko elektron preseli iz orbite z višjo energijo v tisto z nižjo in pri tem oddaja foton diskretne energije.

Leta 1916 je postal profesor na univerzi v Köbenhavnu in štiri leta pozneje še direktor novoustanovljenega Inštituta za teoretično fiziko. Dve leti pozneje je bil nagrajen z Nobelovo nagrado za fiziko za svoje delo pri raziskavah strukture atoma in radiacije, ki jo izžarevajo. Niels Bohr je bil poročen, skupaj z Margrethe sta imela šest otrok. Dva sta umrla zelo mlada, eden od njegovih sinov, Aage Niels Bohr, pa je tako kot oče, prejel Nobelovo nagrado za fiziko.

Leta 1929 je južno obalo Nove Fundlandije in Atlantik pod morjem stresel potres z močjo 7,2 po Richterju. Središče potresa je bilo na Grand Banksu, uničil je 12 transatlantskih telegrafskih kablov in povzročil cunami, ki je uničil več naselij na polotoku Burin.

Leta 1933 so italijanske fašistične oblasti razpustile slovensko trgovsko-obrtno zadrugo v Gorici in v njej postavile sedež fašistične stranke.

Leta 1940 se je rodil omanski sultan Kabus ibn Said.

Leta 1941 se je začel nemško-italijanski umik v severni Afriki.

Leta 1941 je umrl nemški kemik in Nobelov nagrajenec Walther Nernst.

Leta 1942 je Henri Pétain izročil Lavalu vsa pooblastila.

Leta 1943 so angleška letala bombardirala Berlin in ubila 131 ljudi.

Leta 1944 so zavezniki osvobodili Monttbéliard.

Leta 1969 je umrl ameriški politik Joseph Patrick Kennedy starejši. Bil je oče ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja ter državnega tožilca in predsedniškega kandidata Roberta Kennedyja.

Leta 1978 je v Jonestownu v Gvajani 913 pripadnikov verske sekte Tempelj ljudstva, ki jo je ustanovil in vodil Jim Jones, naredilo samomor. Med samomorilci je bilo 276 otrok.

Leta 1987 je v požaru, ki je prizadel najprometnejšo postajo podzemne železnice King's Cross St. Pancras v Londonu, umrlo 31 ljudi.

Leta 1986 je umrla ameriška manekenka Gia Marie Carangi.

Leta 1988 je ameriški predsednik Ronald Reagan podpisal zakon, s katerim je vse preprodajalce drog, ki bodo krivi za smrt uživalcev, čakala smrtna obsodba.

Leta 1991 je umrl češkoslovaški predsednik Gustáv Husák.

Leta 1991 so srbske čete po treh mesecih obleganja zavzele hrvaško mesto Vukovar.

Leta 1993 sta predsednika F. W. De Klerk in Nelson Mandela v Južnoafriški republiki podpisala novo demokratično ustavo, ki daje temnopoltim prebivalcem volilno pravico, kar pomeni konec oblasti bele manjšine.

Leta 1997 so Garyja Glitterja v Veliki Britaniji aretirali zaradi otroške pornografije.

Leta 2002 so inšpektorji Združenih narodov za jedrsko orožje, ki jih je vodil Hans Blix, prispeli v Irak.

Leta 2004 je Rusija uradno ratificirala kjotski protokol.