Foto:
Foto:
Rommel se je moral umakniti.
Jimmy Connors

Leta 1598
je ruska državna skupščina izvolila Borisa Godunova za novega carja Rusije. Rojen je bil okoli leta 1551. Nadaljeval je politiko centraliziranja države, skušal je omejiti privilegije duhovščine. Lik Borisa Godunova sta kot motiv uporabila Puškin v svoji drami, Musorgski pa v operi.

Leta 1652
je v Neaplju umrl španski slikar in grafik Jusepe de Ribera lo Spagnoleto. Njegovi motivi so bili svetniki in puščavniki ter realistični žanrski prizori kot Deček s pohabljeno nogo.

Leta 1838
se je rodila princesa Liliuokalani, ki je najprej postala regentka vladajoče monarhije, nato pa havajska kraljica. Z ustavo iz leta 1853 je skušala omejiti pravice priseljencem, ustava ji je namreč zagotavljala večja pooblastila. Priseljenci so z uporom zrušili kraljico Liliuokalani in jo obsodili na hišni pripor. Leta 1894 je bila razglašena republika pod ameriškim nadzorom. Leta 1896 so kraljico Liliuokalani izpustili. Bila je zadnja havajska kraljica.

Leta 1865
je v Dublinu umrl matematik in astronom William Rowan Hamilton. Ustvaril je pomembno matematično delo o optiki in razvil teorijo hiperkompleksnih števil, veliko pa je prispeval k uvajanju metode operatorjev mehaniki. Rodil se je 4. avgusta 1805 v Dublinu.

Leta 1870
je bila v bitki pri Sedanu dokončno premagana vojska Napoleona III., ki so ga Prusi ujeli in odstavili. Napoleon III., s polnim imenom Charles-Luis Napoleon Bonaparte, je bil tretji sin Luisa Bonaparta, Napoleonovega brata in kralja Holandije. Iz države je bil večkrat izgnan, saj je skušal strmoglaviti tedanjo oblast.

Leta 1937
je v Ženevi umrl francoski zgodovinar in pedagog baron Pierre de Coubertain, pobudnik olimpijskih iger moderne dobe. Na njegovo pubudo so leta 1896 v Atenah pripravili prve olimpijske igre moderne dobe. Pokopan je v Ženevi, srce pa po njegovi želji v Olimpiji, prestolnici antičnih olimpijskih iger. Znano je njegovo olimpijsko geslo: Pomembno je sodelovati. Pierre de Coubertain se je rodil 1. januarja 1863 v Parizu.

Leta 1942
se je moral feldmaršal Erwin Rommel, poveljnik nemško-italijanske oklopne armade, umakniti iz El Alameina v severni Afriki. To se je zgodilo po posvetu s štabnimi oficirji, ko je v poletnih mesecih že povsem izčrpal svoje zmogljivosti. Primanjkovalo mu je goriva in zavezniške pomorske sile so mu potapljale številne oskrbovalne kovoje iz Evrope. Feldmaršal Erwin Rommel je bil med drugim osumljen sodelovanja v atentatu na Hitlerja, julija leta 1944 je naredil samomor.

Leta 1945
so predstavniki japonskega Vrhovnega poveljstva na vojaški ladji Missouri podpisali popolno kapitulacijo Japonske. S podpisom te kapitulacije je bila druga svetovna vojna končana na vseh bojiščih.

Leta 1945
je bila razglašena Demokratična republika Vietnam s predsednikom Ho Ši Minhom. Pred tem je bil Vietnam razdeljen na tri dele: Tonkin na severu, Anam v osrednjem delu in Kočinčino na jugu. Ho Ši Minh je ustanovil Revolucionarno zvezo vietnamske mladine. Komuniste je postavil na čelo gibanja za neodvisnost.

Leta 1952
se je rodil Jimmy Connors, zmagovalec odprtega prvenstva Avstralije, dvakratni zmagovalec Wimbledona in petkratni zmagovalec odprtega prvenstva Združenih držav Amerike. V svoji karieri pa je zmagal 125-krat, v igrah dvojic pa 21-krat. Prvi na svetovni računalniški lestvici je bil kar 159 tednov.

Leta 1973
je umrl angleški pisec John Ronald Reuel Tolkien, profesor anglosakonskega in angleškega jezika in književnosti na univerzi v Oxfordu. V svojem najpomembnejšem delu, trilogiji Gospodar prstanov, je oblikoval lasten mitski svet in poseben jezik. Uporabil je prozo, v katerih je zaznati ritme nordijske sage in stare anglosaksonske poezije, z osrednjo temo nasprotij dobrega in zlega.

Leta 1996
je filipinska vlada na današnji dan podpisala mirovni sporazum z muslimanskimi uporniki. Državljanska vojna na južnem otoku Mindanao je trajala 24 let in terjala več kot 125.000 življenj.