Sodišče Foto: EPA
Sodišče Foto: EPA

Kakšne pravice ima hči ob razdelitvi premoženja, ali oče lahko zapusti premoženje nekomu drugemu in hčeri ne zapusti ničesar?

Hvala za odgovor in lep dan.

Domnevam, da umrla mati ni naredila oporoke in da ima samo eno potomko. upoštevati je treba pravila zakonitega dedovanja. Ker je imela zapustnica potomko, gre za dedovanje po prvem dednem redu.

Po umrli materi bosta po enakih delih dedovala mož in hči, torej vsak polovico celotnega premoženja zapustnice. Kako si bosta premoženje razdelila v naravi, je stvar njunega medsebojnega dogovora in se ne odloča v zapuščinskem postopku. Če dogovora nista sposobna doseči, lahko ostaneta solastnika vsega premoženja vsak do ½ in se dogovorita o njegovi souporabi, lahko pa uporabita sodni postopek delitve solastnine. Posebnih pravic niti hči niti oče kot taka pri tem nimata, lahko pa jih črpata iz dejanskih okoliščin, ki mi niso znane.

Da bi se izognili nesporazumom, opozarjam, da navedeno velja za dedovanje premoženja, za katerega je ugotovljeno, da predstavlja premoženje umrle matere. Navadno se po umrlem zakoncu deduje polovica premoženja, ki sta ga zakonca pridobila med zakonsko zvezo, in njegovo osebno premoženje. To pa tudi pomeni, da ni nujno, da je bila pokojna mati sama lastnica vsega, na čemer je vknjižena njena lastninska pravica. V praksi so pogoste situacije, ko zakonca med zakonsko zvezo kupita nepremičnino, na katero je kot lastnik formalno vpisan samo en zakonec, gre pa za skupno lastnino obeh. Tako premoženje običajno po smrti enega izmed zakoncev do polovice pripade preživelemu zakoncu in se ne deduje, polovica, ki je od pokojnega zakonca, pa je predmet dedovanja. Dodatno vprašanje pri ugotavljanju obsega premoženja pokojne matere lahko predstavljajo občutni različni prispevki in vlaganja zakoncev pri nastajanju skupnega premoženja in izvor sredstev, ki sta jih vlagala, kar pa že presega vprašanja in ni podlage za konkretni odgovor.

Oče s svojim premoženjem lahko prosto razpolaga, kar pomeni, da ga lahko zapusti komur želi. To pa ne pomeni, da s tem hčerko v celoti obide. Hčerka lahko po smrti očeta vedno uveljavlja nujni delež, ki znaša polovico tistega, kar bi dobila, če oče ne bi z ničimer razpolagal sam in bi nastopilo zakonito dedovanje.