Odvetnik obiskovalcu MMC-jeve svetovalnice predlaga, naj sporazumnega prenehanja delovnega razmerja za zdaj ne sprejme. Foto: EPA
Odvetnik obiskovalcu MMC-jeve svetovalnice predlaga, naj sporazumnega prenehanja delovnega razmerja za zdaj ne sprejme. Foto: EPA

Ker ne izpolnujem danih načrtov, mi delodajalec predlaga sporazumno odpoved, čeprav sem ga prosil za drugo ustrezno delovmo mesto na tehničnem področju, primerno moji izobrazbi. Prosim vas za pravni nasvet, kaj storiti.


Iz vašega vprašanja se točno ne vidi, kakšna je bila vaša komunikacija z delodajalcem niti, kako težki so očitki delodajalca. Zato bom predvideval, da je bilo za zdaj vse samo ustno in da po mnenju delodajalca ne izpolnjujete njegovih pričakovanj, vaše kršitve pa niso težje narave.

Predlog delodajalca za sporazumno prenehanje delovnega razmerja (sklepam, da ni šlo za sporazumno odpoved, ker odpoved ne more biti sporazumna) predstavlja obliko pritiska delodajalca, da bi se po najlažji poti znebil delavca. V takem primeru mu ni treba ničesar dokazovati, pa še nepazljivega delavca lahko prikrajša za pravice, ki mu gredo ob prenehanju delovnega razmerja. Gre za pogosto prakso delodajalcev, ki z raznimi pogosto nepravilnimi trditvami poskušajo zavesti delavce, ki zakonov ne poznajo. Vendar za sporazum je treba, da se strinjata obe strani. To pa pomeni, da brez vašega soglasja ne bo sporazumnega prenehanja delovnega razmerja. Zato se v praksi delavcem redko svetuje sporazumno odpoved pogodbe o zaposlitvi, če je delodajalec tisti, ki to predlaga. To se zgodi predvsem takrat, ko bi delodajalec delavcu lahko odpovedal pogodbo o zaposlitvi iz krivdnega razloga, če bi šlo za hujšo kršitev delovnih obveznosti tako, da bi bili izpolnjeni pogoji za izredno odpoved, ali takrat, ko delodajalec ponudi delavcu neko nadomestilo, za katerega je delavec pripravljen sporazumno prenehati delovno razmerje, čeprav delodajalec nima zakonskih pogojev, da bi ga odpustil.

Glede na vaš opis sklepam, da pri vas ni izpolnjena nobena od naštetih situacij. Neizpolnjevanje danih načrtov ni kršitev pogodbenih ali drugih obveznosti iz delovnega razmerja, zaradi katerih bi vam delodajalec lahko krivdno ali izredno odpovedal pogodbo o zaposlitvi. V poštev bi prišla kvečjemu odpoved zaradi nesposobnosti, za katero pa bi moral delodajalec izkazati precej stroge zakonske pogoje (nedoseganje pričakovanih delovnih rezultatov, pri čemer norma ni edino merilo, ali neizpolnjevanje pogojev za opravljanje dela). Pred odpovedjo iz razloga nesposobnosti vam mora delodajalec omogočiti tudi zagovor in preveriti, ali je možna zaposlitev pod spremenjenimi pogoji ali na drugih delih ali pride v poštev dokvalifikacija. Tak postopek ni najenostavnejši in precej ščiti delavce. V praksi so odpovedi zaradi nesposobnosti zelo redke. Obstaja možnost, da tudi vaš delodajalec nima zadostnih razlogov za odpoved in zato na tak način pritiska na vas.

Skratka, glede na vaš opis svetujem, da predloga sporazumnega prenehanja delovnega razmerja za zdaj ne sprejmete, če niste prepričani. Ne sprejmite vsaj toliko časa, dokler se natančneje ne posvetujete s pravnim strokovnjakom, ki vam bo povedal, kakšna je lahko narava tega, kar vam delodajalec očita. Če je res izpolnjena podlaga za odpoved pogodbe o zaposlitvi, bo delodajalec začel za to predpisani postopek in se boste takrat lahko branili, eventualno dogovorili za drugo delovno mesto in samo v skrajnem primeru res izgubili službo. Če boste zdaj pristali na sporazumno prenehanje delovnega razmerja, pa boste ob službo takoj, brez možnosti, da uveljavljate, da delodajalec ni imel prav. Toda še enkrat opozarjam, da to velja le za primer, da vam delodajalec očita samo to, da ne dosegate pričakovanih rezultatov. Če so očitki težji, predlagam, da takoj poiščete pravno pomoč. Enako predlagam, če bo delodajalec začel s postopkom odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Ustrezno nastopanje v postopku vam bo lahko svetoval samo tisti, ki bo poznal vse podrobnosti vašega primera. Pri tem opozarjam, da pazite, da ne boste pravne pomoči iskali pri pravniku, ki dela za vašega delodajalca ali je pri njem zaposlen.