Diagnozo mole lahko vedno potrdimo samo s histološko preiskavo. Vsaka nepravilno razvijajoča se nosečnost ni mola hidatidoza. Foto: EPA
Diagnozo mole lahko vedno potrdimo samo s histološko preiskavo. Vsaka nepravilno razvijajoča se nosečnost ni mola hidatidoza. Foto: EPA

Ker sem morala hoditi vsakih 14 dni na pregled krvi, sem tudi izvedela, da sem imela delno molo. Zanima me, kdaj lahko ponovno zanosim, ali bi v vsakem primeru imela molo, tudi če bi zanosila en mesec pozneje in zakaj sploh pride do mole?

Prebrala sem, da je to redek pojav. Zanima me tudi, če imam zdaj večjo verjetnost, da bom imela ponovno molo?


Mola hidatidoza je stanje, ko posteljica nekoliko spremenjeno, torej agresivnejše, raste. Poznamo delne ali popolne mole, ki se razlikujejo glede na to, kolikšen del resic posteljice (oz. trofoblasta) zajema. Te tako imenovane "podivjane" resice lahko tudi po odstranitvi posteljice iz zaostalih celic v maternični votlini rastejo naprej. Tako se lahko vraščajo v maternico in naprej po trebušni votlini ali celo dlje po telesu. Zato po prenehanju nosečnosti iz maternične votline kontroliramo količino nosečnostnega hormona ( b HCG) v krvi, dokler ni popolnoma negativen, kar pomeni, da v telesu zagotovo ni več dejavnih celic trofoblasta. Navadno ženski svetujemo, da tudi po popolnem negativnem izvidu počaka nekaj menstruacij, da se telo umiri, preden ponovno zanosi.

Pri nastanku mole gre za naključno napako v delitvi in prepisovanju dednega zapisa v oplojeni jajčni celici, zaradi česar nato del ali celota trofoblasta agresivnejše raste. Velikokrat ob takšni nosečnosti tudi ultrazvočno ne najdemo otročička, torej govorimo o praznem mehurčku. Čas zanositve pri vsem tem nima nobenega pomena.

Diagnozo mole lahko vedno potrdimo samo s histološko preiskavo. Vsaka nepravilna razvijajoča se nosečnost ni mola hidatidoza. Velikokrat ultrazvočno vidimo prazen mehurček, a je razvoj posteljice popolnoma normalen.

Glede na redkost pojavnosti mole hidatidoze je verjetnost ponovitve zelo majhna, vendar pa vam bo vaš ginekolog po končani morebitni naslednji nosečnosti vseeno preveril količino nosečnostnega hormona. Nosečnost namreč lahko povzroči ponoven razratst trofoblastnih celic, kar pa je zelo redko, še posebno pri delni moli.

Torej, če zanosite čez 3-4 mesece (predvidevam, da je izvid b HCG že negativen), ne bo nič narobe.