Kunec se najverjetneje počuti ogroženega, morda pa je nenadzorovano uriniranje znak težav s sečili. Foto: EPA
Kunec se najverjetneje počuti ogroženega, morda pa je nenadzorovano uriniranje znak težav s sečili. Foto: EPA

Zadnje dni pa naš kunec opravlja potrebo vsepovsod po prostoru. Svojo posodo pušča nedotaknjeno. Zaprli smo ga v kletko in zdaj je nesrečen. Kaj je narobe, da je naš kunec spremenil vedenje? So to morda znaki kakšne bolezni?


Kunci so sicer izredno čiste živali, ki tudi v naravi, kjer v velikih kolonijah živijo v rovih, urinirajo in iztrebljajo pretežno na enem mestu. Ker pa so kunci tudi zelo teritorialne živali in so torej močno navezani na svoje ozemlje, ga z urinom in iztrebki tudi označujejo. To počnejo še zlasti spolno zreli nekastrirani samčki.

Če je bil vaš kunec prej sobno čist, nenadoma pa urinira tudi izven svojega stranišča, se najbrž počuti ogroženega. Ste morda premaknili njegovo stranišče, kletko, ležišče, posodici s hrano ali vodo? Ste dobili novega družinskega člana, novega hišnega ljubljenca ali morda nov kos pohištva? Vse, kar je drugače kot prej lahko kunca zmoti in ker se boji za svoje ozemlje, ga začne označevati. Tudi prepogosto čiščenje stranišča lahko kunca zmede in začne urinirati vsepovsod. Vedno, ko očistite stranišče, nekaj onesnaženega nastila pustite, da kunec čuti svoj vonj in se ne počuti ogroženo ali zmedeno zaradi pretirane čistoče. Še en razlog za pogosto uriniranje izven stranišča pa so lahko tudi obolenja sečil (sečnica, sečni mehur ali ledvica). Kunci imajo pogosto vnetje mehurja in tudi sečne kamne. Klinični znaki so predvsem pogosto uriniranje, ponavadi v manjših količinah, lahko pa še napenjanje ob uriniranju, zgrbljena drža, stokanje od bolečine, neješčnost, čemenje v kotu in manjša aktivnost. Če vaš kunec veliko urinira, pa med zgoraj naštetimi možnostmi niste našli odgovora, vam svetujem, da čim prej obiščete vašega veterinarja.