Skupina Abadon v današnji zasedbi Foto:
Skupina Abadon v današnji zasedbi Foto:
Borut Šmon/basist
Borut Šmon/basist
Jani Legner/avtor in kitarist
Jani Legner/avtor in kitarist

Abadon, ki je bila predvsem poznana na koroškem in štajerskem, se ponovno vrača na sceno.
Leta 1993 sta se odločila ustanoviti skupino, glasbena kolega in koroška predstavnika retro-rock glasbe, kitarist in avtor Jani Legner ter basist Borut Šmon, ki v skupini delujeta še danes.
Prvi posnetki so nastali v studiu Akademik v Ljubljani, vendar pa niso zadovoljevali zastavljenih normativov, saj je bila uporaba omejena na bazi "demo" materiala, ki ga je bilo potrebno ponovno obdelati in pozneje znova posneti. Skratka, skupina si je postopoma nabirala izkušnje na področju dela v studiu.
Prvi nastop skupine je bil izpeljan v domačem Slovenj Gradcu še isteg leta pod imenom B.B.J. (Boris, Borut, Jani) in kmalu je bilo jasno, da se z neredno zasedbo ne da sistematično delovati. Sprememba je bila takoj spontano izvedena. To je bil uradni začetek pod imenom ABADON leta 1994. Skupini so se pridružili stari znanci in kolegi, ter delovali nadaljnih 8 let v zasedbi:
Jani Legner - solo kitara, vokal
Borut Šmon - bas kitara
Iztok Hirtl - solo vokal, flavta, kitara
Anton Pečnik - bobni
Tomaž Pačnik - klaviature.
Vse do leta 2002 ni bilo bistvenih sprememb.
Do leta 1996 so bili posnetki studijsko dokončani in do jeseni istega leta je že izšel prvenec Apokalipsa z enajstimi skladbami pri takratni založbi Conan. Do leta 2001 pa izide še en projekt z naslovom Na drugi strani. Posnet je bil v studiu Melopoja v Slovenj Gradcu, izdala pa ga je založba Poseidon. Osnovni avtor na obeh zgoščenkah je Jani Legner, nekaj skladb pa je napisal Iztok Hirtl, ki je dajal dosti poudarka poetični vrednosti besedil. Aranžmaji so bili večinoma skupno delo, vendar jih je najbolj oblikoval Jani. V istem obdobju sta nastala še dva videospota: Prijatelji zabave (1997) in Da jutro bo dišalo (2001)
Do prelomnice je prišlo konec leta 2002. Tomaž je že prej občasno odstopal od rednega sodelovanja zaradi prezasedenosti z delom v drugih skupinah, Anton in Iztok pa sta se odločila zavrniti nadaljnje delo ob predložitvi novih delovnih načrtov. Kljub takratni krizi se delo ni ustavilo, ampak se celo razširilo glede glasbene plati. Skupini se je pridružil nov član, mesto bobnarja je prevzel Mitja Koprivnik - Leyki.
Sprva se je smer glasbe začela nagibati bolj k zabavnim vodam, saj ni manjkalo preigravanja že znane rockovske klasike. Ker pa avtorstvo pogosto pogreva nove izzive in postavlja nove cilje, je bila odločitev jasna: "Posnemimo novo zgoščenko in videospot!"
Leto 2004 je minilo v znamenju dela na omenjenih projektih, od katerih je bil končan videospot. Nastal je na podlagi nove skladbe Klovn, ki je bila predstavljena tudi na festivalu Fens 2004 v Kopru. Režiral ga je Uroš Medved.
Še istega leta, je skupina sodelovala na rock maratonu v Lendavi, kjer so zasedli 3. mesto.
Po petih letih dela je skupino zapustil bobnar Mitja Koprivnik - Lejky. Njegovo mesto je zasedel Šteharnik Jože - Nana, ki se je konec aprila 2007, takoj po odhodu Koprivnika vključil v delo skupine.
Poleg trenutnih nastopov, pa skupina že dela in obdeluje material za izdajo nove zgoščenke, za katero pa bo predvidoma treba počakati do pozne jeseni.

Novico je napisal uporabnik matko28