Niko in Romana med Kitajskimi otroci v parku Foto:
Niko in Romana med Kitajskimi otroci v parku Foto:
Balonski logo Olimpijskih iger 2008 so izdelali za otvoritveno parado po Shanghaiju
Balonski logo Olimpijskih iger 2008 so izdelali za otvoritveno parado po Shanghaiju
skupinska slika pred glavnim vhodom v park
skupinska slika pred glavnim vhodom v park
Niko in balonska obleka- Balck & White Queen
Niko in balonska obleka- Balck & White Queen
Glavni oder
Glavni oder


Festival je potekal od 1. do 28. oktobra v Shanghaju v prekrasnem parku. Park v velikosti približno 100.000 m3 z velikim jezerom in manjšimi vodnimi rokavi, urejenimi potmi in cestami, zabaviščnimi rekviziti in potrebnimi stavbami je gostil dnevno od 15 do 30 tisoč obiskovalcev. Postavljena so bila tri velika odra, kjer so se dnevno odvijale predstave in še dodatnih 10 manjših odrov za ulične artiste.
Kot že omenjeno je bil to klovnski festival. S svojimi točkami in predstavami je sodelovalo 100 klovnov in drugih zabavnih artistov iz 16 tih držav sveta. Predstave so bile smešne in zabavne, ki so privabljale vso starostno populacijo Shanghaija in okolice.
Samo Shanghai mesto ima približno 23 milionov prebivalcev in je finančna prestolnica Kitajske, ki se razvija z neverjetno hitrostjo. Stolpnice rastejo kot gobe po dežju in vsaka ima poseben izgled in arhitekturno vrednost.
Niko Fric kot svetovno znani balonski dekorater in animator je tokrat v sodelovanje povabil svoje sodelavce in prijatelje tudi iz Slovenije. Prva Romana Kolenc iz Šoštanja tudi kot Pika nogavička, druga Alenka Peternel v Sloveniji najbolj poznana v poslikavi telesa iz Gozd martuljka, naslednji Avgustino Čoh znani čarodej iz Ptuja in Andrej Zupan kot znani žongler, artist in vodja skupine Cizamo iz Trzina.
Skupaj so predstavljali Slovenijo na tem ogromnem festivalu.
Alenka je odletela na Kitajsko prva in je tam prebila kar 6 tednov. Teden dni pred ostalimi se je začelo učenje kitajskih študentov, ki so v času festivala v parku slikali na obraz. V dveh tednih učenja risanja je s pomočjo še treh umetnic iz Amerike naučila več kot sto študentov.
Teden dni pred pričetkom pa se je delovno začelo za ekipo dekoraterjev na čelu Nika, ki je z skupnimi idejami pripravil načrt za dekoracijo z baloni. Zadolženi so bili za dekoracijo glavnega vhoda v park, dveh manjših vhodov in glavnega odra. Dodatno se je naredila tudi dekoracija za oder v centru Shanghaija, kjer je bil pričetek velike parade klovnov prvi dan.
Festival je trajal štiri tedne in vse dni so obnavljali in popravljali dekoracijo, saj so vremenske razmere na Kitajskem precej nenaklonjene balonom. Tam je zelo vroče in visoka stopnja vlage v zraku, kar zelo skrajša življensko dobo balona. Lateks začne v teh razmerah zelo hitro s svojim razkrojem in baloni zelo hitro počijo.
Tako je na samem festivalu Alenka s svojimi prijateljicami skrbela za študente, ki so slikali in tudi sama slikala. Drugi del slovenske ekipe pa je poleg skrbi z dekoracijo sodeloval tudi v vsakodnevnih predstavah in sprehodih po parku. V kostumih in balonskimi dodatki so se sprehajali po ulicah parka in zabavali goste. Ta del je bil zelo prisrčen, saj so imeli direkten stik z otroci in ostalimi. V kratkih skečih in zabavnih trenutkih je nastalo na tisoče posnetkov in na tisoče prijetnih besed, ki so se jim vtisnile v spomin. Kar težko si je predstavljati, da sedaj na tisoče otrok , najstnikov in tudi starejših opazuje fotografije s klovni in artisti is Slovenije in jih ima za idole.
V času festivala so pripravili tudi dve modne revije in celo predstavo na kateri so nastopili z balonskimi skulpturami in kostumi. To se je zgodilo na odru ogromnega kulturnega centra, kjer nastopajo največja imena gledališča in glasbe na svetu in gostujejo na Kitajskem.
Na obeh prireditvah je sodelovalo ogromno novinarjev in tudi nacionalna televizija, ki je posnela posebno reportažo. V deset minutni reportaži o festivalu in balonski reviji oblek in kostumov je bil posnet tudi pogovor z Nikom, ki je predstavil svojo obleko iz črno belih balonov. Gledanost te reportaže je bila okoli 2 milijarde gledalcev, kar je podatek, ki ga je nemogoče razumeti iz oči slovenske majhnosti.
Sam festival je velika uspešnica, kar dokazuje že podpisana petletna pogodba za organizacijo podobnih festivalov na Kitajskem v prihodnosti.
In s tem tudi veliko dela za Slovenske umetnike, ki so na tem festivalu poskrbeli za večji del.
Novico je napisal uporabnik nikoloon