Plamen na državnem srečanju najboljših slovenskih folklornih skupin v Beltincih Foto:
Plamen na državnem srečanju najboljših slovenskih folklornih skupin v Beltincih Foto:
Gorički plesi
Gorički plesi
Dolenjski plesi
Dolenjski plesi
Štajerski plesi
Štajerski plesi
Plamen v Evropskem parlamentu v Strasbourgu
Plamen v Evropskem parlamentu v Strasbourgu


LETNI KONCERT FOLKLORNE SKUPINE PLAMEN,
ki bo

v petek, 4. julija 2008, ob 20.00 uri,

v Škocjanu pred občinsko stavbo.

Nastopili bodo:
- Folklorna skupina Plamen z dolenjskimi in goričkimi plesi
- igralec Jurij Souček
- Folklorna skupina OŠ Frana Metelka
- Pevska skupina Plamen

Vstop prost! Prijazno vabljeni!
----
in še nekaj besed o Folklorni skupini Plamen ...
Folklorna skupina Plamen je bila ustanovljena leta 1999 in predstavlja enega od stebrov ohranjanja kulturne dediščine v občini Škocjan in okolici. Mladim iz Škocjana in okolice so se skozi čas pridružili tudi ljubitelji ljudskega plesa in pesmi iz sosednjih, pa tudi bolj oddaljenih občin. Člani, ki so večinoma študentje, se s folkloro ukvarjajo ljubiteljsko, vendar je izmed njih kar nekaj takih, ki so šolani glasbeniki.
Zaščitni znak skupine so dolenjski plesi, stkani v splete, ki jih pripravljajo priznani strokovnjaki s področja slovenskega ljudskega izročila. Prav tako je skupina znana po ubrani ljudski pesmi. Poleg različnih postavitev spletov z Dolenjske pleše skupina tudi plese s Štajerske in Goričkega, v pripravi pa ima tudi plese nekaterih drugih slovenskih pokrajin. Skupina trenutno poseduje avtohtone škocjanske kmečke narodne noše s konca 19. stoletja in dolenjske ohcetne noše, prav tako s konca 19. stoletja, v izdelavi pa so tudi kostumi drugih pokrajin.
Skupina nastopa na različnih prireditvah po Dolenjskem in celi Sloveniji. Tradicionalno je prisotna na študentskih prireditvah, revijah slovenskih folklornih skupin, s svojim programom pa nastopa tudi na drugih prireditvah po Sloveniji. S spletom Ramplanje se je skupina lani uvrstila na državno srečanje najboljših slovenskih folklornih skupin v Beltincih. Že vrsto let se udeležuje srečanja narodnih noš v Kamniku in v avstrijskem Beljaku. Vsako leto izvede tudi celovečerni letni koncert, kjer se predstavi z različnimi spleti, igranjem na doma izdelana glasbila in večglasnim petjem. Celovečerne koncerte z zelo raznolikim programom izvaja tudi drugod po Sloveniji.
S svojimi živahnimi in pestrimi nastopi je skupina poleg domačega poslušalstva že osvojila tudi občinstvo izven meja domovine, v sosednji Avstriji, na Hrvaškem, v Italiji, Franciji, vsako leto nastopi tudi na Mednarodnem folklornem festivalu v Doboju v BIH, rada pa se odzove tudi drugim vabilom.
Letos je Folklorna skupina gostovala v Evropskem parlamentu v Strasbourgu, kamor je odpotovala na krajšo turnejo. Tam je pred skoraj 20.000 obiskovalci nastopila na dnevu odprtih vrat Evropskega parlamenta. Pred številnim občinstvom se je večkrat predstavila s slovenskimi ljudskimi plesi, večglasnim petjem ter igranjem na domače instrumente, pa tudi s plesom z rujno kapljico na glavi.
Za svoje delo in prispevek k ohranjanju kulture domačega okolja je bila skupina leta 2005 tudi nagrajena in prejela nagrado Občine Škocjan ter priznanje Zveze kulturnih društev Novo mesto.
Novico je napisal uporabnik Michaela