Voditelj oddaje bo Dejan Pevčevič. Foto: Mateja Jordovič in Jerneja Korošec
Voditelj oddaje bo Dejan Pevčevič. Foto: Mateja Jordovič in Jerneja Korošec
Odlomek iz prve oddaje Ambienti

Predstavili bodo hiše, stanovanja, vrtove, poslovne prostore in javne površine, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne arhitekturne zasnove, drzne opreme ali nenavadne umeščenosti v okolje.


Prva oddaja Ambienti bo na RTV SLO 1 na sporedu že v soboto, 19. marca, ob 14.30.

Ob tem bodo svoje izkušnje o gradnji ali prenovi delili tudi sami lastniki nepremičnin, strokovnjaki pa bodo pokomentirali izzive, s katerimi se spoprijemata arhitektura in oblikovanje.

"Oddaja Ambienti bo namenjena vsem, ki jih zanimajo sodobne smernice opreme in gradnje, za tiste, ki prenavljajo ali iščejo ideje za prenovo in tudi za tiste, ki želijo pogledati v sosedovo stanovanje," pravijo snovalci oddaje. Voditeljske sposobnosti so zaupali igralcu Dejanu Pevčeviču in stand up komiku Žanu Papiču, ki bosta "sem ter tja obiskala tudi dom kakšnega znanega Slovenca".

V Sloveniji slaba poučenost o arhitekturi in notranjem oblikovanju
"Dosledno bomo upoštevali zakonitosti domačega trga, življenjske navade Slovencev in vpliv lokalnega okolja nanje. Pri nas lahko gledamo le tovrstne oddaje tujih produkcij, v katerih so predstavljeni sistemi gradenj, ki jih pri nas ne izvajamo, in pri prenovah uporabljajo izdelke, ki so skladni z življenjskimi navadami in okoljem, v katerem oddaje nastajajo. Te oddaje so za nas zanimive, ne pa tudi koristne, zato smo prepričani, da bi tovrstna oddaja, narejena v domači produkciji, pritegnila in navdušila gledalce," še dodajajo snovalci oddaje, ki opažajo, da je v Sloveniji ozaveščenost glede arhitekture in notranjega oblikovanja slaba.

Ob trirazsežnostni animaciji bodo prikazali tudi nasvet arhitekta, ki bo ponudil rešitve za obstoječe prostorske stiske - arhitekturne svetovalnice bomo predstavili tudi v rubriki Lepota Bivanja.

Odlomek iz prve oddaje Ambienti