Zmagovalni plakat Anje Rožen. Foto: Lions Slovenija
Zmagovalni plakat Anje Rožen. Foto: Lions Slovenija

Mednarodna strokovna komisija je med 600.000 sodelujočimi otroki z vsega sveta izbrala plakat Anje Rožen, 13-letne učenke iz Osnovne šole Prežihovega Voranca z Raven na Koroškem, zaradi izvirnosti, umetniške vrednosti in upodobitve teme natečaja "Vsi smo povezani".

"Moj plakat predstavlja zemljo, ki nas povezuje in združuje. Ljudje se držijo drug drugega. Če ena oseba izpusti, bodo ostali padli. Vsi smo povezani z našim planetom in drug z drugim, a se tega žal premalo zavedamo," je 13-letnica opisala svoj plakat.

Mlada umetnica je, kot so sporočili iz združenja Lions Slovenija, ustvarjala pod mentorstvom učiteljice Alijane Tertinek, sponzoriral pa jo je Lions klub Slovenj Gradec. "Mir je zelo pomemben," pravi Anja Rožen. Ob tem pa dodaja: "Obstaja notranji mir, ki je iskanje sreče in zadovoljstva, ne glede na to, kako stresno je vaše življenje. Mir je tudi svoboda od nasilja. Ko je mir, so narodi in ves planet lahko stabilni in spodbujajo kulturno rast. Zato ne razumem vojn, kako lahko ljudje dovolijo, da se zgodijo ali kaj ljudi vodi tako daleč."

Mednarodni natečaj Plakat miru, ki ga organizira Mednarodna zveza Lions klubov, je tokrat potekal štiriintridesetič, za Slovenijo pa je bila to 25. udeležba po vrsti, so še pojasnili v Lions Slovenija in dodali, da na natečaju vsako leto sodelujejo mladi od 11. do 13. leta, ki dobijo priložnost, da z umetnostjo delijo svoje videnje svetovnega miru.

Samo na slovenskem natečaju je sodelovalo 94 osnovnih šol, 31 Lions klubov in 1000 učenk in učencev, na svetovni ravni pa je bilo vključenih 600.000 otrok iz 200.000 osnovnih šol z vsega sveta. Anja bo priznanje za svoj dosežek dobila aprila na uradni podelitvi na Dunaju, kjer ji bodo predali tudi denarno nagrado, 5000 ameriških dolarjev.

Kako poteka mednarodni izbor natečaja Plakat miru?

Natečaj poteka na več ravneh. Lokalni Lions klubi se najprej povežejo z lokalnimi šolami, na katerih otroci ustvarjajo plakate. Nato v klubu izberejo najboljše plakate in jih pošljejo na nacionalno tekmovanje. Strokovna komisija na državni ravni izmed vseh prispelih del izbere 24 finalistov ter najboljšega med njimi pošlje v Ameriko na mednarodni natečaj.

Na mednarodni ravni nato znova odloča druga strokovna komisija, ki izbere 24 finalistov in izbere najboljšega. Letos je bilo na mednarodni ravni 109 plakatov, pri katerih so ocenjevali kreativnost, izvirnost in izvedbo na temo "vsi smo povezani", so pojasnili v slovenskem klubu Lions.