Križi z imeni žrtev pred prizoriščem najhujšega strelskega napada v ZDA letos. Foto: Reuters
Križi z imeni žrtev pred prizoriščem najhujšega strelskega napada v ZDA letos. Foto: Reuters

V torek je na osnovni šoli v kraju Uvalde v ameriški zvezni državi Teksas 18-letni oboroženi napadalec pobil 19 učencev in dve učiteljici. 17 ljudi je po napadu ranjenih, med njimi so nekateri v kritičnem stanju.

Pevka Olivia Rodrigo je med koncertom v Los Angelesu pozvala k strožjemu nadzoru nad orožjem. "Želim si, da nam nikoli ne bi bilo treba skrbeti za varnost ali življenje na mestih, ki so namenjena našemu učenju in odraščanju. Moje srce je zlomljeno, ker je to realnost, v kateri živimo – potrebujemo strožje zakone o nadzoru orožja v Ameriki," je dejala.

"To je epidemija, ki jo lahko nadzorujemo"

Matthew McConaughey. Foto: Reuters
Matthew McConaughey. Foto: Reuters

"Tragično smo dokazali, da ne znamo odgovarjati za pravice, ki nam jih zagotavljajo naše svoboščine. To je epidemija, ki jo lahko nadzorujemo, in ne glede na to, na katero stran se bomo postavili, vsi vemo, da se lahko odrežemo bolje. Ukrepati je treba, da nobenemu staršu ne bo treba izkusiti tega, kar so prestali starši v Uvaldeju in drugi pred njimi," pa je, sicer brez omembe orožja, zapisal igralec Matthew McConaughey, ki prihaja prav iz Uvaldeja.

Pevka Taylor Swift je medtem dejala, da je polna besa in žalosti zaradi "načinov, na katere smo kot narod postali pogojeni z nedoumljivim in neznosnim zlomom srca". Napad je obsodila tudi Madonna. "Tudi jaz imam otroke v osnovni šoli. Če nekega dne ne bi prišli domov, verjetno ne bi preživela," je zapisala.

Selena Gomez je politike pozvala, naj prenehajo samo govoriti in dejansko spremenijo zakone. Britney Spears je zapisala, da je dovolj, in pozvala k ukrepanju.

Kim Kardashian je na Instagramu objavila dolg zapis. Foto: Reuters
Kim Kardashian je na Instagramu objavila dolg zapis. Foto: Reuters

"Ni normalno, da najstnik ubija otroke"

Tudi zvezdnica resničnostnega šova Kim Kardashian je v dolgi objavi na Instagramu obsodila napad in pozvala k strožjemu nadzoru nad orožjem. "Tega ne moremo več sprejemati za normalno. Ni normalno, da najstnik ubija otroke. Ni normalno, da naši otroci v šolah vadijo za primere strelskega napada," je med drugim zapisala.

Britanski komik James Corden je v čustvenem uvodu v svojo oddajo Late Late Show prav tako pozval ameriške senatorje, naj uredijo zakone, ki dovoljujejo nošenje orožja.

"Utrujen sem od trenutkov tišine"

V javnosti je precej odmeval tudi nastop trenerja košarkarske ekipe Golden State Warriors Steva Kerra pred tekmo z Dallas Mavericksi. "Utrujen sem, da moram priti na konferenco in moram izrekati sožalje svojcem. Utrujen sem od tega. Oprostite, utrujen sem trenutkov tišine. Dovolj!" je dejal v čustvenem govoru in ameriške senatorje neposredno pozval, naj nekaj ukrenejo.

Biden: Uprite se vplivu orožarskega lobija

Dan po smrtonosnem napadu je tudi ameriški predsednik Joe Biden pozval Američane, naj se "uprejo vplivu orožarskega lobija", in pozval k "zdravorazumskim orožarskim zakonom".

Letna konferenca orožarskega lobija za vogalom

Medtem bo prav ta konec tedna v Teksasu potekalo letno srečanje ameriške Nacionalne orožarske zveze (NRA), ki je znana kot glavni lobi za pravico do nošenja orožja v ZDA.

Sorodna novica Strti starši ubitih otrok: "Bila je naš angel." Napadalec je bil v šoli od 40 minut do eno uro.

Kljub več pozivom javnosti, naj letno konvencijo odpovedo, bo očitno vseeno potekala. Glavni govorec in nekdanji predsednik Donald Trump je na družbenih omrežjih že sporočil, da ne bo odpovedal nastopa. Sodelovala bosta tudi teksaški guverner Greg Abbott in senator iz te zvezne države Ted Cruz.

Don McLean odpovedal nastop

Glavni glasbeni gost Don McLean je medtem sporočil, da zaradi tragedije odpoveduje svoj nastop. "Odločil sem se, da bi bil moj nastop nespoštljiv in boleč," je sporočil McLean.

"Prepričan sem, da so vsi ljudje, ki so se nameravali udeležiti tega dogodka, prav tako šokirani in užaloščeni zaradi teh dogodkov," je dodal pevec in kitarist, znan predvsem po uspešnici American Pie.

McLean je sicer odpovedal nastop, vendar se verjetno ne bo pridružil pozivom k uvedbi strožjih orožarskih zakonov. Pred strelskim napadom je namreč v promocijskem intervjuju za dogodek NRA-ja govoril o svoji ljubezni do orožja in divjega zahoda.

Nastopi drugih glasbenikov, vključno z Leejem Greenwoodom, Larryjem Gatlinom, nekdanjim pevcem skupine Restless Heart Larryjem Stewartom in Danielle Peck, so še vedno načrtovani.

212 strelskih napadov v 145 dneh

Napad na šolo v Uvaldeju, okoli štiri ure vožnje od Houstona, kjer bo potekala konvencija NRA-ja, je bil najsmrtonosnejši strelski napad v ZDA letos, vendar še zdaleč ne prvi. V zadnjih 145 dneh je bilo v ZDA 212 strelskih napadov na množico, BBC povzema podatke arhiva za nasilje z orožjem.