Letošnja voditelja Evrosonga: voditeljica jutranjega TV-programa Jovana Janković in srbski zvezdnik Željko Joksimović. Foto: www.eurosong.co.yu
Letošnja voditelja Evrosonga: voditeljica jutranjega TV-programa Jovana Janković in srbski zvezdnik Željko Joksimović. Foto: www.eurosong.co.yu
Beograjska arena
Veliki dogodek bo v Beograjski areni, ki ji bodo v ta namen naredili 'lepotno preobrazbo'.
Beograd bo pokazal svojo najlepšo gostiteljsko stran. Foto: www.eurosong.co.yu
Evrosong 2008
Priprave so že v polnem teku. Foto: www.eurosong.co.yu

Država je srbski televiziji RTS za organizacijo namenila 1,6 milijarde dinarjev, a to kot kaže, ni bilo dovolj, saj se je javni servis še dodatno zadolžil pri bankah.



Stroški: med 10 in 17 milijoni evrov?
Prek računa ministrstva za kulturo je srbska vlada lani organizatorjem Evrosonga nakazala 300 milijonov dinarjev - kot jamstvo, da bo dogodek speljan po predpisanih standardih. Ministrstvo je sporočilo, da poleg ustrezne, visokonapredne opreme organizacija zahteva še posebna sredstva za kreativni del prireditve, pa tudi za prenovo prostorov v Beograjski areni, kjer bo tekmovanje za najbojšo pesem Evrope.

Za pokrivanje teh izdatkov je RTS že vzela posojila pri komercialnih bankah, a televizija še vedno ne ve, koliko denarja bo dokončno potrebno. Sandra Šuša, izvršna producentka RTS-a in urednica zabavnega programa, je navedla podatek, da so nacionalne televizije držav organizatork Evrovizije za priprave porabile med 10 in 17 milijoni evrov.

Lastniki stanovanj zabelili cene
Dobiček od Evrosonga pa kljub temu vohajo vsi - lastniki luksuznih stanovanj v Beogradu so zaslutili dobro priložnost za zaslužek med prireditvijo, zato so že zdaj dvignili cene najemnin. Tako se, denimo, stanovanja na Voždovcu ali Paliluli oglašujejo po ceni od 30 do 40 evrov na dan, medtem ko so tista stanovanja v bližini Arene dosegla ceno od 150 evrov dnevno naprej. Stranke, še posebej novinarske ali tehnične ekipe, se še posebej zanimajo za hiše na Senjaku in na Dedinjah, kjer se cena za dva tedna giblje med 3.000 in 5.000 evri, kar pa je še vedno ceneje od hotelske nastanitve. Taki aranžmaji se v glavnem dogovarjajo prek domačih agencij za nepremičine in po spletu.

Stroški ogromni, a računajo na zaslužek
Turistični delavci, hotelirji, trgovci, vodiči, prevozniki in celo lastniki stanovanj si že zdaj zadovoljno manejo roke, računajoč da jim bo deset dni evrovizijskega slavja prinesel dober zaslužek. V Turistični organizaciji Beograda predvidevajo, da bo srbsko prestolnico obiskalo od 10.000 do 15.000 turistov. Najmanj tri dni bo v mestu prenočilo okoli 11.000 gostov. Ti bodo imeli najmanj dva obroka zunaj hotela, za kar naj bi povprečno porabili med 20 in 40 evri. Temu je treba dodati še nočno zabavo, ki je nedvomno beograjska specialiteta in od katere si največ obetajo sloviti lokali na splavih ter vrhunske in boemske restavracije.

Po grobih računih bodo gosti in nastopajoči na Evrosongu porabili med 500.000 in 650.000 evri na dan, kar pomeni, da bo v državno in mestno blagajno nakapljalo samo od tega 100.000 do 130.000 evrov na dan. Če k temu dodamo še porabo gostov v organizaciji tekmovanja in račune hotelskih storitev, lahko mirno rečemo, da se bo Beogradu naložba povrnila.

K. S.