Punčka z imenom Teeny, ki jo je izdelala Simona Lampe, je na dobrodelni dražbi prinesal 2.400 evrov. Foto: Unicef Slovenija
Punčka z imenom Teeny, ki jo je izdelala Simona Lampe, je na dobrodelni dražbi prinesal 2.400 evrov. Foto: Unicef Slovenija

Največ denarja so na dobrodelni dražbi dobili za punčko Teeny, ki jo je izdelala oblikovalka Simona Lampe, in sicer 2.400 evrov. Kupila jo je Mija Janković, žena ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Za drugouvrščeno, punčko, poimenovano Dvoje sonc, ki jo je izdelal David Matej Goljat, so dobili 2.200 evrov, tretja najdražja pa je bila Modra vila, ki je nastala pod prsti Urše Drofenik. Največ punčk, in sicer devet, je kupilo podjetje Amway Slovenija in zanje skupaj odšelo 9.400 evrov.

Dobrodelno dražbo punčk iz cunj je letos že petič pripravil slovenski Unicef (Sklad Združenih narodov za pomoč otrokom), izkupiček pa tradicionalno namenjajo cepljenju otrok v državah v razvoju. Punčke so za Unicef izdelali bolj ali manj znani slovenski modni oblikovalci Barbara Plavec Brodnjak, Urška Drofenik, Zoran Garevski, Urška Draž, Jelena Prokovič, Jolanda Thaler, Maja Ferme, Alja Novak, Mojca Celin, Mojca Makuc, Nataša Hrupič, Simona Lampe, Tanja Kranjec – Kokoška, David Matej Goljat, Eric Maj Potočnik in Matjaž Plošinjak, Nataša Peršuh, Silva Dravšnik, Slavka Pajk, Nina Šušnjara, Mateja Benedetti, Damijana Bitežnik Logar, Maja Štamol in Tanja Devetak. Vsak oblikovalec je svoji punčki nadel tudi ime.

Izklicna cena vsake punčke je bila 200 evrov, saj ta denar zadostuje za cepljenje desetih otrok proti šestim otroškim nalezljivim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus) v državah v razvoju.

Projekt “Punčka iz cunj” je nastal po italijanskem vzoru, danes pa se uspešno izvaja v številnih evropskih državah, pojasnjujejo na Unicefu. V Sloveniji pa so se držaitelji za punčke lahko prvič potegovali leta 2003 in od takrat je slovenski Unicef zagotovil sredstva za cepljenje več kot 14.000 otrok v državah v razvoju.

Punčke, ki so bile ponujene na nocojšnji dražbi, si lahko ogledate v spodnji galeriji.