Po strogem režimu je na večer zmagoslavja le prišel trenutek, ko sta se lahko pregrešila tudi s torto. Kmalu pa sledijo še resnejše priprave na svetovna izbora. Foto: MMC RTV SLO
Po strogem režimu je na večer zmagoslavja le prišel trenutek, ko sta se lahko pregrešila tudi s torto. Kmalu pa sledijo še resnejše priprave na svetovna izbora. Foto: MMC RTV SLO
Marko Janko
Marko Janko pred zmago, na fotografiranju finalistov v spodnjem perilu. Za svetovni izbor obljublja še lepšo postavo. Foto: Barbara Zajc

Zdaj, ko sem že vse dojel, pa že komaj čakam, da začnemo trde treninge in da se pripravimo na svetovni izbor. Vem, da imam veliko odgovornost, da suvereno predstavim Slovenijo v svetu.

Marko Janko, mister Slovenije za Mister International
Bojan Ilijanič
Bojan, ki prihaja z Otočca, je postal prvi slovenski mister Universe. Foto: MMC RTV SLO

Z manekenstvom se ukvarjam že približno štiri leta, tako da sem fotografiranj že vajen, vse preostalo, kar je prišlo skupaj z nazivom, pa je treba vzeti kot dano in čim bolj izkoristiti.

Bojan Ilijanič, mister Slovenije za Mister Universe
Bojan Ilijanič in Marko Janko
Bojan (levo) rad pogleda pevko Fergie, Marku pa srce močneje začne utripati, ko zagleda dve slovenski misici Živo Vadnov in Tjašo Kokalj. Foto: MMC RTV SLO

Od večera, ko sta novi mister Slovenije Marko Janko in novi mister Universe Bojan Ilijanič dobila lento in zarezala torto, je minil dober teden. Kako, če sploh, se jima je življenje spremenilo, kaj si obetata od zmage in koliko časa porabita za skrb za videz, pa v spodnjem pogovoru.

Za vami so prvi dnevi "mistrovanja". Kako ste jih preživeli, je bilo noro ali se vam življenje ni preveč spremenilo?
Marko
: Prvi dan po izboru je telefon skoraj pregorel. Tudi na Facebooku mi je čestitalo veliko ljudi. Privoščil sem si nekaj stvari, ki si jih kar nekaj časa pred finalom nisem - šel sem na burek, v Mc'Donalds, ves dan nisem nič delal. Predvsem sem se dobro najedel in spočil. Petek, dva dni po finalu, pa sem že opravljal vsakodnevne stvari. Šel sem v fitnes, nekaj malega sem se učil, zvečer pa sem šel domov. Konec tedna sem preživel predvsem v krogu družine in prijateljev, saj bo zanje v prihodnje malo manj časa kot do zdaj. Življenje se mi ni spremenilo kaj dosti, vsaj za zdaj ne. Sicer moram opraviti veliko več različnih stvari, vendar ogrodje vsakega dneva ostaja isto.
Bojan: Skoraj vsak dan imam kakšno obveznost in intervjuje, sicer pa moje življenje teče naprej po ustaljenih tirnicah.

Kaj ste pomislili takoj, ko so vas razglasili za mistra? Ste čutili le srečo ali morda tudi kanček strahu pred neznanim, pred tem, kaj vas čaka?
Marko: V tistih trenutkih nisem čutil nekega strahu pred neznanim. Predvsem sem bil zelo srečen, ker me je na izboru spreml jala družina in sem lahko to praznoval z njimi. Sprva nisem mogel verjeti, da se je žirija odločila zame in da sem jih prepričal, saj sem imel dokaj slab občutek glede mojega nastopa. Po odhodu iz Festivalne dvorane pa sem počasi začel razmišljati, kaj vse ta naslov potegne za seboj in moram priznati, da me je kar malo zaskrbelo. Zdaj, ko sem že vse dojel, pa že komaj čakam, da začnemo trde treninge in da se pripravimo na svetovni izbor. Zelo se veselim tudi potovanja v Indonezijo. Vem pa tudi, da imam veliko odgovornost, da suvereno predstavim Slovenijo svetu.
Bojan: Predvsem srečo, kajti po napornih pripravah je končno prišel trenutek, ko je bilo vsega konec. Bil sem nagrajen za trud. Tisti trenutek nisem razmišljal o prihodnosti. Šele v naslednjih dneh sem si uredil misli in začel delati načrte za naprej.

Peter Klinc je vse leto "mistroval" sam, vidva pa imata morda prav zato, ker sta dva, težjo nalogo, saj se bo pozornost medijev razdelila med vaju. Kako pogosto sta v stikih? Si sploh želite izpostavljanja v medijih, fotografiranj, brskanja po zasebnosti, obiskovanja družabnih prireditev?
Marko
: Mislim, da je to, da sva dva, kvečjemu plus, saj sva drug drugemu v oporo. Hkrati moram dodati, da se z Bojanom dobro razumeva in da sva neprestano v stiku. Zavedam se, da je to področje neločljivo povezan o z mediji, in me ne moti, da sem zdaj medijsko izpostavljen. Tudi brskanje po zasebnosti me ne skrbi. Naš cilj je čim bolje predstaviti to tekmovanje, da se bo naslednje leto prijavilo še več fantov in da postane projekt Mister Slovenije zgled vsem lepotnim tekmovanjem pri nas in širše.
Bojan: Po moje nama bo lažje, saj si bova stala ob strani, skupaj trenirala, motivirala, pozornost medijev pa bo na obeh in bo manjši pritisk. Z Markom sva skoraj vsak dan na zvezi. Z manekenstvom se ukvarjam že približno štiri leta, tako da sem fotografiranj že vajen, vse preostalo, kar je prišlo skupaj z nazivom, pa je potrebno vzeti kot dano in čim bolj izkoristiti.

Kakšen odziv ste doživeli po zmagi v svojem domačem okolju? Je bilo tudi kaj negativnih komentarjev, saj, roko na srce, pri moških lepotnih tekmovanjih še vedno pri mnogih prevlada predsodek, da gre za nekakšno "gejevsko parado"?
Marko: V domačem okolju je bil to dokaj odmeven dogodek. Večina ljudi sploh ni vedela, da sem se prijavil. Ko pa so videli reportaže v medijih, pa se je hitro razvedelo in po besedah mojih prijateljev veliko govorilo. Predsodki so stalnica predvsem na področjih šovbiznisa. Na nas je, da se čim bolj izkažemo in da ljudje vidijo, kakšni v resnici smo. Mislim pa tudi, da ljudje ki imajo predsodke, s tem kažejo svojo nerazgledanost.
Bojan: Družina in prijatelji so me ves čas izbora podpirali in so se zelo veselili zmage. Pred razglasitvijo so bili bolj živčni kakor jaz. Naslednje dni so čestitke prihajale iz vseh koncev pa tudi komentarji so bili pozitivni. Moram reči, da v teh dneh še nisem bil deležen slabe izkušnje, pa tudi postrani me ni še nihče gledal zaradi tega.

Čaka vas svetovni izbor in mnogo fotografiranj. Nam zaupate, je morda kakšen del telesa, na katerega niste ponosni, bi ga želeli popraviti ali ga ne kažete radi?
Marko
: Do svetovnega izbora moram še veliko popraviti. Na mojem telesu ni nič takšnega, kar se ne bi dalo še izboljšati. Predvsem tu mislim povečanje mišične mase, skladnost telesa, itd. Veliko dela bo treba vložiti tudi v odrski nastop in držo. Skratka, s tem ko sem bil izbran za mistra Slovenije, se pravo delo šele začne.
Bojan: Nisem popoln, vendar sem zadovoljen z vsem, kar mi je dala mati narava in ne bi ničesar spreminjal.

Zakaj ste se sploh prijavili na izbor za mistra Slovenije? Ste si želeli prav tega naslova ali je bil razpis za vas bolj odskočna deska za preboj iz anonimnosti? Boste morda postali "pojoči mister"?
Marko: Prijavil sem se z razlogom, da poskusim iz tega čim več iztržiti. Pa ne samo iz finančnega vidika. Skozi ves projekt sem spoznal veliko ljudi, ki mi lahko pomagajo (in obratno) na različnih področjih. Zdi se mi, da možnost, ki se ti ponudi, moraš izkoristiti. Kar pa se tiče mojih talentov, so vezani predvsem na šport. Petje absolutno odpade. In to za dobro vseh vas (smeh).
Bojan: Na izbor sem se prijavil bolj iz radovednosti, želje po novih izkušnjah. Kot sem že prej omenil, sem v modnih vodah že skoraj štiri leta in to je bila mogoče nekakšna nadgradnja tega. Pojoči mister zagotovo ne bom. Mogoče pa me boste slišali peti v kakšnem lokalu na karaoke večeru. (smeh)

Ste zaradi naslova mistra postali kaj bolj obremenjeni s svojim videzom? Bolj pazite, kaj oblečete, kakšni greste na ulico, kako pogosto greste v fitnes?
Marko: V zadnjih letih sem si izoblikoval neki slog oblačenja in to, da sem mister, ne vpliva na to, kaj oblečem. V prostem času sem največkrat v športnih oblačilih, za druge priložnosti pa oblečem stvari primerne dogodku. Ne maram tudi stvari, ki preveč izstopajo. Fitnes je in bo moj drugi dom. Zdaj hodim štirikrat na teden, vendar bom v kratkem začel hoditi šestkrat na teden. Poleg fitnesa veliko tečem, še posebno pozornost pa posvečam hrani.
Bojan: Nič bolj nisem obremenjen z zunanjim videzom. S fitnesom in drugimi športi pa sem se ukvarjal že prej. Skušam živeti svoj način življenja še naprej.

Katera znana Slovenka se vam zdi najbolj privlačna? Kaj pa svetovno znana zvezdnica?
Marko: Na dekletih najprej opazim njihovo obnašanje. Všeč mi je, če so komunikativne in hkrati znajo razsoditi, kdaj je bolje biti tiho in si misliti svoje. Veliko mi pomeni, da je dekle z obema nogama trdno na tleh in da ima tisto iskrico v očeh, za katero hrepeniš. Lepo je, če je malo skrivnostna, saj preveč odprta knjiga malo koga briga. V Sloveniji sta mi zelo všeč Živa Vadnov in Tjaša Kokalj. V svetu pa sta mi všeč Scarlett Johansson in Cheryl Cole. Preprosto lepe.
Bojan: Jih je kar nekaj in vsaka ima neko posebno energijo v sebi. Izmed svetovnih zvezdnic bi mogoče izpostavil Fergie.

Zdaj, ko sem že vse dojel, pa že komaj čakam, da začnemo trde treninge in da se pripravimo na svetovni izbor. Vem, da imam veliko odgovornost, da suvereno predstavim Slovenijo v svetu.

Marko Janko, mister Slovenije za Mister International

Z manekenstvom se ukvarjam že približno štiri leta, tako da sem fotografiranj že vajen, vse preostalo, kar je prišlo skupaj z nazivom, pa je treba vzeti kot dano in čim bolj izkoristiti.

Bojan Ilijanič, mister Slovenije za Mister Universe