Odgovorni urednik Vala 202, Mirko Štular, je povedal, da je ime leta oseba, ki kakor koli zaznamuje določeno obdobje. Foto: MMC RTV SLO
Odgovorni urednik Vala 202, Mirko Štular, je povedal, da je ime leta oseba, ki kakor koli zaznamuje določeno obdobje. Foto: MMC RTV SLO
Marjan Pečan in Matjaž Hanžek
Lani je postal Ime leta krvodajalec Marjan Pečan. Plaketo mu je izročil predhodnik Matjaž Hanžek. Foto: MMC RTV SLO
Mirko Štular o Imenu leta

Izbor Imena leta poteka letos že šesto leto zapored, čeprav je ta izbor, kot je povedal odgovorni urednik Vala 202 Mirko Štular, že precej starejši, vendar "je potekal v različnih oblikah". Po vsakotedenskih glasovanjih in izboru Imen meseca so danes razglasili še končnega zmagovalca.

Kot je povedal Štular, je ime leta oseba, ki je zaznamovala posamezen teden, mesec in navsezadnje leto. "Gre za to, da nekdo pusti neki pečat, z dobro ali slabo konotacijo. Za nekoga je lahko neko dejanje pozitivno, medtem ko je za druge negativno," je še dodal.

Več o Imenu leta v priloženem videointervjuju z odgovornim urednikom Vala 202, Mirkom Štularjem.

Letos tudi humanitarna nota
Štular je še povedal, da so letos vzporedno z izborom poskrbeli tudi za humanitarno noto. Vzporedno z glasovanjem so poslušalci s poslanimi SMS-sporočili prispevali denar za pet dobrodelnih organizacij. "Izbrali smo organizacije, ki so manj znane in niso del velikih humanitarnih akcij," je za MMC pojasnil Štular. Na sklepni prireditvi pa je Val 202 ob pomoči donatorja podaril deklici Tjaši ček, vreden 5.000 evrov.

Kdo izmed 12 finalistov je po vašem mnenju najbolj zaznamoval preteklo leto? Svoje mnenje lahko napišete v spodnjih komentarjih ali na forumu.

Kdo bo Ime leta 2008?
Glede na dopoldanske izide glasovanja na spletni strani Vala 202 ima največjo podporo med uporabniki plavalka in Ime meseca marca, Sara Isakovič, kar pa po besedah Štularja ni pravi kazalnik končnega izida. Tudi zato, ker končnega zmagovalca izberejo po določenem točkovniku sami finalisti.

V finale so se po mesecih, od januarja do decembra po izboru poslušalcev Vala 202, uvrstili: Bojan Šrot, Boris Pahor, Sara Isakovič, Slavko Bobovnik, Matjaž Zupan, Matej Rovšek, Janez Janša, Žiga Kovačič, Gregor Virant, Tone Pavček, Tomaž Razingar in Peter Mankoč.

Ana Medved

Mirko Štular o Imenu leta