Z maturantsko parado se mladi že tradicionalno poslovijo od svojih srednješolskih dni. Foto: MMC RTV SLO
Z maturantsko parado se mladi že tradicionalno poslovijo od svojih srednješolskih dni. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Ambrož
Tomaž Ambrož, idejni oče Maturantske parade, upa, da se bodo na koncu dogovorili in da bodo vsi maturantje plesali isto četvorko. Foto: MMC RTV SLO
Maturantska parada
Največ plesalcev se sicer tradicionalno zbere v glavnem mestu, maturanti pa plešejo tudi po drugih mestih po Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

Očitno se spet ponavlja lanska zgodba, ko so maturanti odplesali četvorko, v upanju, da so postavili nov svetovni rekord, potem pa se je izkazalo, da zaradi nesporazumov med Plesno zvezo Slovenije in Plesno šolo Urška rekorda ni bilo.

Lani je tako pod okriljem Urške zaplesalo 10.116 maturantov, skupaj pa 23.406. Svetovni rekord je iz leta 2006, ko je istočasno plesalo nekaj več kot 26.000 mladih.

Tomaž Ambrož, tisti, ki se je prvi domislil ideje o maturantski paradi in ki vodi Plesno šolo Urška, upa, da bodo maturanti kljub vsem razprtijam 16. maja plesali le eno četvorko, in ne dveh. "Videti je, da se bomo dogovorili," je za MMC optimistično povedal. Malce drugače pa meni Zoran Klun iz Plesne zveze Slovenije: "Kolikor jaz vem, gre tudi letos za dva projekta, a nas še čaka sestanek na ministrstvu, kjer se bomo dokončno dogovorili."

Zakaj sploh dve paradi in dva rekorda?
Na vprašanje, zakaj se oba organizatorja prepirata, namesto da bi maturantom omogočila lep Guinnessov zaključek srednješolskih dni, pa Ambrož pravi: "Ne vem, zakaj. Letos smo se zelo potrudili, pripravili smo pester program - pravi karneval po ulicah Ljubljane. Vsem plesnim šolam smo poslali ponudbe, naj sodelujejo, in večina se jih je odzvala. Težave povzročajo trije klubi, ki se skrivajo za imenom Plesne zveze Slovenije. A vseeno upam, da si bodo tudi oni premislili." Klun pa je na isto vprašanje kratko odvrnil: "Gre za dva ločena projekta. Tako pač je."

Janković ukazal, naj se mladi zabavajo
Urškina maturantska parada se bo začela ob 12. uri, nam je še pojasnil Ambrož. "Ljubljanski župan nam je skoraj ukazal, naj za ves dan zapremo center mesta in se zabavamo." Po tradicionalni četvorki bo tako na ulicah Ljubljane karneval. Slovenska cesta med Figovcem pa vse do Šubičeve ceste bo zaprta, na njej pa bodo postavili tri t. i. plesne postaje:

"Skupine od 30 do 300 plesalk in plesalcev začnejo nastop s petminutno 'koračnico', ki je za vse udeležence enaka. Ko se skupine ustavijo pred odrom, odplešejo svojo 10-minutno točko, ki jo lahko vodi njihov vodja z odra. Po plesu pred Metalko se plesalke in plesalci osvežijo s pijačo in sendvičem v parku pri Figovcu in se po 20-minutnem oddihu sprehodijo po Beethovnovi ulici do Šubičeve, da ponovijo svoj nastop."

Med 15. in 19. uro pa bo na ulicah Ljubljane vladal ples - mladi se bodo lahko pomerili v različnih plesih, tisti, ki jim do tekmovanj ni, pa bodo zgolj migali v ritmih elektronske in druge glasbe.

Kaj pripravlja Plesna zveza, pa nismo izvedeli.

T. K.